Mörön varjossa: Kaj Korkea-ahon Tummempaa tuolla puolen

 

img_20190709_1301034284476744977896651.jpg

Kaj Korkea-ahon Tummempaa tuolla puolen on klassisen tyylikkäästi ja kauniin tunnelmallisesti kirjoitettu kauhuromaani, jossa leimallisia piirteitä ovat suomenruotsalainen kansanperinne sekä psykologinen syväluotaus. Kauhu siinä on korkeakirjallista, hiipivää, samaan aikaan myyttistä ja ihmisestä itsestään nousevaa. Kieli on koristeellista ja silti rehellistä eikä Korkea-aho viehättävästä kielestä huolimatta peittele rumia tosiasioita tai ihmisen synkempiä puolia.

Tarinan keskiössä on kaveriporukka, joka palaa vuosien jälkeen yhteen vanhalla kotipaikkakunnalla. Benjaminin kihlattu on juuri kuollut oudossa auto-onnettomuudessa: ketä hän oli matkalla tapaamaan ja miksi valvontakameran kuvassa näkyy vieras, yliluonnolliselta vaikuttava varjo? Kihlatun änkyttävä veli Loke palaa sisaren kuoleman johdosta ja joutuu kohtamaan tukalan menneisyytensä. Heidän vanha ystävänsä Christopher saapuu tekemään tutkielmaa myyttisestä pahasta olennosta, joka yhdistyi puheissa heidän lapsuudessaan tapahtuneisiin murhiin. Christopherin vanhemmat eivät vieläkään ole sinut poikansa homouden kanssa ja Christopheria jännittää kertoa tuoreesta kihlauksestaan. Kotipaikkakunnalle papiksi jäänyt Simon taas on uskonkriisissä ja pikkupaikkakuntalaisten kyräilyn kohteena.

Korkea-aho luo taitavasti tiheää tunnelmaa ja mystisiä kuvia, vaikka menneen salaisuudet ja sielujen syöverit ovatkin tärkeimmässä osassa. Romaanin loppu tuntui vähän töksähtävältä eikä aivan lunastanut sille asettamiani korkeita odotuksia, mutta laajahko henkilöhahmogalleria sekä mennyt ja nykyisyys pysyivät jatkuvasti tasapainossa ja tarina piti vahvasti otteessaan. Tällaiseen hienovireiseeen kaunokirjallinen kauhuun harvoin törmää, eikä tilaisuutta kannata jättää välistä.

Helmet-lukuhaaste 2019: 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s