Angstia vampyyrivanhemmista: Sari Luhtasen Isadella, Sydän kylmänä

img_20190804_144203334657857762146581.jpg

Sari Luhtasen Sydän kylmänä aloittaa uuden humoristisen nuortenkirjasarjan Isadella, joka kertoo Isadella-nimisestä wannabe-kapinallisesta teinistä, jolla on kolme polyamoristista vampyyriäitiä. Vampyyri-twististä tai fantasiasta ei ole takakannessa mitään mainintaa, joten kirjastoissa kirja on päätynyt realistisen nuortenkirjallisuuden puolelle, eikä se ole myöskään löytänyt tietään tavallisesti kaikkitietävälle Rising Shadow -fantasiasivustolle. Kirjan genren salaaminen on yleensä erittäin epäkannatettava markkinointikikka, jolla helposti saadaan vääränlaiset lukijat tarttumaan kirjaan.

Aiheen ja juonen puolesta Sydän kylmänä sopisi vanhemmillekin YA:n ystäville, mutta tyyli on välillä niin överin angstiteinimäinen sellaisella osoittelevalla tavalla, että suosittelen kirjaa etupäässä viidennestä luokasta seitsemänteen, yläkoulun ylemmille luokille oppilaan kypsyydestä riippuen. Isadella kapinoi nahkatakilla ja lintsaamalla, kun törmää uudessa koulussa ihanaan Fairuziin ja myös eräs Minna heittäytyy kuvistunnilla oudon tuttavallisesti. Ihastusta on kuvattu lumoavasti ja erityisesti flirttailun ja huulenheiton kohdalla dialogi loistaa. Muussa dialogissa ja juonenkuljetuksessa taas on välillä tönkköyttä ja etenkin loppupuolella häitäisyyttä, joka tuo mieleen enemmän tv-käsikirjoittamisen kuin romaanin.

Plussaa Sydän kylmänä saa minulta ehdottomasti polyamorian mainitsemista, mikä on harvinaista nuortenkirjallisuudessa. Vampyyrifanina olin tietysti myös verenimijöistä innoissani, vaikkakin tässä kirjassa ei selvästä Vampyyrikronikoista ja Twilightista otetusta inspiraatiosta huolimatta käsitelty vampyyriutta aivan yhtä hyvin. Yhteiskunnan pohjasakka on kirjassa vampyyriäideille sopivaa ruokaa, eikä asiaa problematisoida. Myöskin hahmojen motiivit jäävät epäselviksi etenkin loppua kohden, mutta toki sarja saattaa syventyä jatko-osissaan ja tarjota lisää selityksiä. Kaikkiaan kiehtovista lähtökohdista ja menevyydestään huolimatta lopputulos oli aika sotkuinen. Silti, lyhyttä fantasiaa on vähän tarjolla, joten Isadella todennäköisesti saa paikan vinkkauspaketissani ja odotan uteliaisuudella jatkoa.

Helmet-lukuhaaste 2019: 19. Et pidä kirjan nimestä

Arvio: **1/2

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s