Aikuisten Olympos-satu: Marie Phillipsin Huonosti käyttäytyvät jumalat

img_20190721_1810093902277447271253475.jpg

Marie Phillipsin Huonosti käyttäytyvät jumalat on humoristinen kuvaus siitä, miten antiikin Kreikan jumalat pärjäilisivät nykypäivän Lontoossa. Jumalien edesottamuksien lisäksi keskeisessä osassa on sympaattinen siivooja Alice, joka saapuu jumalien vuosisata sitten rappiolle jättämään taloon ja yrittää saada järjestystä aikaan. Jumalista keskeisimmät roolit saavat jämerä metsästyksen neitsytjumalatar Artemis, hänen törttöilevä kaksoisveljensä auringonjumala Apollo sekä juonikas ja itsekäs rakkaudenjumalatar Afrodite.

Urbaani mytologiaote tuo mieleen Neil Gaimanin Unohdetut jumalat, mutta Phillpsin kosketus on paljon kevyempi, humoristisuudellaan lähenee Rick Riordanin Percy Jacksoneita, mutta aikuisyleisölle. Vaikka maailmakin kaipaa lopulta pelastamista, Huonosti käyttäytyvät jumalat on ennen kaikkea suloinen aikuisten satu, jossa farssi ja romantiikka kietoutuvat yhteen nautittavalla tavalla.

Olympoksen jumalat ovat aikojen saatossa heikentyneet ja muuttaneet Englantiin. Vintille sijoitettu Zeus on aivan pihalla ja kyräilevän jumalperheen talous retuperällä. Artemis ulkoiluttaa työkseen koiria, Afrodite harrastaa puhelinseksiä ja Apollo kokeilee siipiään televisio-meediona. Vaikka heidän jumalvoimansa ovatkin heikoissa kantimissa, ikiaikaiset rakkaussotkut ja keskinäiset kostojuonittelut eivät ole tauonneet. Afrodite haluaa nöyryyttää Apolloa ja käskee poikansa Eroksen ampua häneen rakkauden nuolen kesken tv-kuvausten ja pistää hänet onnettomasti rakastumaan kuolevaiseen. Lähtee liikkeelle tuhoisa mutta viihdyttävä tapahtumaketju.

Huonosti käyttäytyvät jumalat ei tarjoa modernissa myyttitulkinnassaan tai melko ennustettavalla mutta näppärällä juonellaan mitään häikäisevän uutta ja omaperäistä. Huonosti käyttäytyviä ja itsekkäitä kun kreikkalaiset jumalat olivat jo alkuperäisessä mytologiassa. Se on kuitenkin erinomainen hyvän mielen kirja, jotenkin samaan aikaan kyyninen ja naiivin romanttinen. Sivuja ahmii mielellään eteenpäin, eikä kirjaa tee mieli laskea kädestään.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2019: 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s