Tiheää tunnelmointia: S/S Urstin Kontakti

img_20190624_122229__013868719801086084445.jpg
S/S Urst: Kontakti. Otava, 2019.

S/S Urst on uusi salanimi, jonka taakse kätkeytyvät suositut YA-kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu. Kaksikon ensimmäinen yhteinen kirja Kontakti aloittaa trilogian kasvattisisarista Ursasta ja Stellasta, joiden kiihkeät kielletyt tunteet toisiaan kohtaan niittävät pikkupaikkakunnalla kuolemaa. Kontaktia on hieman harhaanjohtavasti markkinoitu dekkarina, vaikka kyseessä on ennemmin eroottinen kaunokirjallinen teos, jossa on mukana pikkuisen psykologisen trillerin ja spekulatiivisen fiktion piirteitä. Murhien selvittelyn sijaan siinä on pääosassa siskosten välisen suhteen jännitteet. Ehdoton vahvuus on hiostavan kuuma tunnelma ja kaunis, latautunut kieli, jota konkaritekijöiltä osaakin odottaa.

Juoni saa alkunsa, kun Ursan ja Stellan tehtaanomistaja-isä kuolee ja maailmalle lähtenyt Ursa palaa takaisin lapsuuden maisemiin. Ursan ja Stellan välillä alkaa heti kipinöidä ja taustalla mietitään, oliko isän kuolema luonnollinen. Lisää jännitystä saa aikaan Stellan ja Ursan menneisyyden salaisuuksien aukeaminen lukijalle ja äidin äärimmäinen vihamielisyys kasvattitytärtään Ursaa kohtaan. Hehkuvan eroottiset kohtaukset kietoutuvat vaaraan. Juonenkäänteet eivät tarjoa mitään vuoristorataa, vaan sen sijaan teos sopii kaunokirjallisemman kielen ja hahmosuhteiden parissa nautiskelijalle.

Plussaa Kontakti saa ehdottomasti naisten välisen rakkauden ja sen lihallisenkin puolen avoimesta kuvauksesta. Erotiikan klassikot tuntevan lukijan silmään Kontakti pysyttelee aika kilteissä ja kaunokirjallisissa uomissa, mutta herkemmin punastuvan lukijan on ehkä syytä jättää kirjan kannet kiinni ja tarttua mieluummin kaksikon lasten- ja nuortenkirjoihin. Miinusta annan siitä, että YA-kirjallisuuden puolella olen väsynyt tähän kirjalliseen keinoon, että haetaan romanssille jännitettä muka-insestillä, jossa rakastavaiset eivät edes ole sukua keskenään mutta silti tabun leimasta haetaan lisämaustetta, jolla yritetään raflata. Ursa ja Stella eivät ole verisukulaisia, joten heidän suhteensa esittäminen demonisena on minusta outoa, vaikkakin asiasta saattaa tulla jatko-osissa lisäselkoa. Kaiken kaikkiaan toivon, että Kontaktin pariin löytäisivät ennemmin kuuman ihmissuhdekuvauksen kuin kylmäveristen murhien kaipaajat.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2019: 16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s