Muinaisen Suomen sokea Sherlock: Mixu Laurosen Kontiainen

img_20190708_1415562224876280743373002.jpg
Mixu Lauronen: Kontiainen. Osuuskumma, 2018.

Mixu Laurosen Kontiainen on toimiva ja omaperäinen sekoitus kotimaista kansanperinnettä ja klassisia salapoliisitarinoita Athur Conan Doylen tyyliin. Tarinat punoo yhteen muinaisessa Suomessa seikkaileva tietäjä-sankari Kontiainen, joka sokeudestaan huolimatta näkee ratkaisut vaellusretkillä törmäämiinsä murhatapauksiin. Apunaan hänellä on Varis, lintu-apuri, joka ei silti virallisesti suostu hänen henkieläimekseen. Aistivoimainen ja aito luontokuvaus ja kotimaisten uskomusolentojen liittäminen rationaaliseen rikostutkintaan ovat Laurosen ehdottomia vahvuuksia.

Novellit noudattavat melko yhtenäistä kaavaa, mikä hieman syö tehoa, jos tavallani hotkaisee kokoelman yhdellä kertaa. Kontiainen saapuu uuteen kylään, törmää ruumiiseen ja alkaa tutkia tapausta, joka novellin lopussa ratkeaa ja johon jollakin tavalla liittyy kotimaisen mytologian henkiä ja olentoja. Kirjailija on selvästi ihailtavan perehtynyt kotimaiseen kansanperinteeseen ja historiallinen metsäinen tunnelma lumoaa, vaikkakin välillä muutamat modernit sanavalinnat kuten “tyttöystävä” tai “maksusuunnitelma” aiheuttavat särähdyksen. Kontiaisen muihin aisteihin kun näköön nojaavaa näkökulmaa valotetaan hyvin, mutta tietäjänkyvyt ja Variksen apu tekevät välillä sekavaksi lukijan ymmärtää, mitä hän taikavoimin näkee ja mitä ei.

Salapoliisitarinat ovat juoneltaan näppäriä ja yhdistelmä luonnonläheisyyden, jännityksen ja harvinaisempien mytologisten olentojen ja tietäjäperinteen esittelystä on ainutlaatuinen. Kirja on kuitenkin enemmän tarinakokoelma kuin oma kokonaisuutensa ja tietäjä Kontiaisesta voisi enemmänkin tuoda henkilökohtaista elämää tai näkökulmaa esiin. Novelleissa hän jää vähän ulkopuoliseksi tarkkailijaksi ja ratkaisijaksi. Toisaalta, tämä on etsivätarinoissa perinteinen kaava. Juonikeskeisyys menee hahmokeskeisyyden edelle. Jos kotimainen mytologia ja muinaisen Suomen maailmankuva kiinnostaa, Kontiaisessa niiden syvään päähän pääsee tutustumaan ummikkokin mukavasti murhatapausten selvittelyn lomassa.

Helmet-lukuhaase 2019: 27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja.

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s