Ikuisuuden sietämätön keveys: Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään

img_20190429_0826186060530360012960351.jpg
Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään. Aula & Co, 2018.

Aikaisemmat Matt Haigilta lukemani kirjat ovat olleet iloisia yllätyksiä. Hänen lastenkirjallisuuden puolelle menevät Joulupukki-kirjansa (joista on nyt elokuvakin tekeillä) ovat täynnä raikasta, anarkistista huumoria. Erityisesti nautin hänen aikuisille suunnatusta kirjastaan Radleyn perhe, jossa tavallinen porvarisperhe lähiössä yrittää tukahduttaa turhaan vampyyriluontonsa. Kuinka aika pysäytetään Haigilta tuttuun tapaan kieltäytyy mahtumasta realismin raameihin, tunnelma on kaunis ja lempeä, mutta silti kirja teki minuun Radleyn perhettä laimeamman vaikutuksen.

Kuinka aika pysäytetään kertoo Tomista, joka elää vuosisatoja ja ikääntyy tavallisia ihmisiä hitaammin. Hänet kaappaa mukaan toimintaansa järjestö, joka takaa pitkäikäisille mukavan elävän ja suojelee heitä tavallisen ihmiskunnan uteliaisuudelta. Sääntönä on, ettei tavallisiin lyhytkestoisiin päiväkorento-ihmisiin pitäisi kiintyä. Mutta onko elämä ilman rakkautta elämää ollenkaan? Romaanissa on muutamia trillerimäisiä elementtejä, mutta enemmän se on tunnelmoivaa ja tallustelevaa kaunokirjallisuutta, jossa lukija pääsee näkemään Tomin muistoja aiemmilta aikakausilta. Kiinnostavinta antia kirjallisuuden ystäville ovat Tomin tapaamiset muun muassa Shakespearen ja parin muun historiasta tutun suuruuden kanssa.

Kuinka aika pysäytetään on enemmän filosofinen rakkausromaani kuin jännäri. Nykyhetkessä Tom on palannut Britanniaan ja opettaa rasittaville yläkoululaisille historiaa, kun flashbackit menneisyydestä ja kuolleesta rakastetusta iskevät päälle. Liitosta jäi tytär, pitkäikäinen hänkin, joka katosi ja jonka etsimisen suhteen Tom on joutunut luovuttamaan. Kaikkiaan Kuinka aika pysäytetään on herttainen, melankolinen kirja, joka saattaa ajoittain tuntua liiankin verkkaiselta. Aikaa se ei pysäytä, mutta tarjoaa mukavia tuokioita.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2019: 14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s