Teinien Dorian Gray Grand Tourilla: Mackenzi Leen Gentleman´s Guide to Vice and Virtue

img_20190527_0900021209515896392049209.jpg
Mackenzi Lee: Gentleman´s Guide to Vice and Virtue. Katherine Tegen Books, 2017. 

Mackenzi Leen Gentleman´s Guide to Vice and Virtue on kirja, jonka kansikuvaa olen ihaillut ulkomaisissa kirjakaupoissa ja päätin sitten liittyä kirjaston varausjonoon. Jo pelkästään takakansiteksti herätti innostukseni. Päähenkilö Monty on nuori hulivilidandy Oscar Wilden paheellisen Dorian Grayn hengessä: komea, päihteissä ja kieriskelee skandalöösisti sekä naisten että miesten lakanoissa. Varakas kartanonherra yrittää saada poikaan ryhtiä ja lähettää hänet Grand Tourille Manner-Eurooppaan siskonsa Felicityn ja parhaan ystävänsä Percyn kanssa. Luvassa on seikkailuja ja sateenkaariromantiikkaa 1700-luvun tyylikkäässä miljöössä.

Miten sitten Lee täytti odotukseni? Kirja sekä ylitti odotukseni, että tuotti pettymyksen, mutta eri puolillaan. Hahmot muuttuivat tarinan edetessä yhä sympaattisemmiksi ja moniulotteisemmiksi ja erityisesti ylistystä Lee ansaitsee siitä, että hän historiallisessa romaanissa nostaa esiin vähemmistöjä ja diversiteettiä tavalla, joka usein kuninkaallisiin hoveihin ja merirosvoseikkailuihin keskittyvissä kirjoissa sivuutetaan. Päähenkilö Montyn isä suhtautuu erittäin ankarasti pojan kiinnostukseen miessukupuolta kohtaan, mutta samalla vaikka Monty itse kuuluu seksuaalivähemmistöön, hän joutuu heräämään omiin etuoikeuksiinsa rikkaana valkoisena ja terveenä miehenä. Sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja rodullistamisen aiheuttama sorto nousee esiin, mutta samalla Lee tarjoaa suloista romantiikkaa ja värikkäitä seikkailuja.

Mahtavasta hahmokaartista huolimatta alkemisteihin liittyvä pääseikkailujuoni ei valitettavasti ollut kovin kummoinen eikä aivan vakuuttanut, vaikka ehkäpä romanttinen sivujuoni Montyn salatusta rakkaudesta ystäväänsä Percyyn olikin tässä kirjassa varsinainen pääjuoni. Olisin mielelläni lukenut enemmän varsinaisesta Grand Tourista (joka siis oli rikkaiden aatelispoikien tapa käydä kierroksella erityisesti Pariisissa ja Italiassa taideaarteita ja pullonpohjia ihaillen) ennen seikkailun ajautumista sivuraiteille. Gentleman´s Guide to Vice and Virtuen voi tyytyväisin mielin lukea yksittäisenä itsenäisenä romaania, mutta se aloittaa sarjaan Montaguen sisaruksista. Todennäköisesti tartun toiseen osaan, jos sen käsiini saan, vaikka tavallaan myös haluaisin jättää hahmot siihen tilanteeseen, missä he kirjan lopussa ovat.

Helmet-lukuhaaste 2019: 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s