Sympaattista sutinaa: Becky Albertallin Sydänsurujen kääntöpuoli

img_20190430_0708087556182494035802723.jpg
Becky Albertalli: Sydänsurujen kääntöpuoli. Otava, 2019. 

Becky Albertallin Minä Simon Homo Sapiens räjäytti potin, filmatisoitiin ja siitä on nyt myös suunnitteilla tv-sarja. Uusin suomennos Albertallin tuotannosta Sydänsurujen kääntöpuoli, kuuluu ns. samaan universumiin Simonin kanssa ja Simon vilahtaa siinä hetkellisesti, mutta tällä kertaa päähenkilönä on 17-vuotias Molly, lukuisia kertoja ihastunut koskaan uskaltamatta tehdä asialle mitään. Sydänsurujen kääntöpuoli on sisällöltään Simonia kepoisempi ja ehkä juuri siksi toimii rentouttavana hyvän mielen kirjana, joka sopii mainiosti kesällä riippumatossa luettavaksi.

Molly on pulskan puoleinen, joten sitä kautta Albertalli ottaa mukaan vähän body positivity -piirteitä, mutta aihe ei ole romaanissa keskeinen toisin kuin esimerkiksi Julie Murphyn Dumplinissa. Keskiössä ovat nuoren ensimmäiset askeleet romantiikan ja parisuhteen saralla ja vaikka juoni ei varsinaisesti yllätä, se kuitenkin lämmittää mieltä. Erityisesti arvostin tapaa, jolla Albertalli käsitteli sisaruutta. Mollyn kaksoissisko, tähän asti hänen elämänsä läheisin ihminen, on löytänyt tyttöystävän, vieläpä alkanut seurustella salaa siskoltaan ja Molly pelkää sisarussuhteen muuttuvan etäisemmäksi.

Sydänsurujen kääntöpuolen pääjuoni koskettelee sitä, miten Mollyn sisko yrittää parittaa Mollya tyttöystävänsä kaverille, komealle Willille, ja samaan aikaan Molly alkaa työpaikalla tutustua nörttipoika Rediin. Erityisen herttaista oli omalta kannaltani nörttikuvaus, koska nörtteily tai etenkään suloiset nörttipojat eivät saa mielestäni tarpeeksi ansaitsemaansa rakkautta nuortenkirjallisuudessa. Takakansitekstissä otetaan heti ensimmäisenä esiin Mollyn feministisyys, ehkä Holly Bournen kirjojen suosion innoittamana, mutta mitenkään erityisen feministinen Sydänsurujen kääntöpuoli ei ole. Se on ennen kaikkea herttainen ja humoristinen kirja ensirakkaudesta ja sopii etenkin entisille ja nykyisille nuorille, joita tunteiden paljastaminen pelottaa.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2019: 6. Rakkausromaani

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s