Kauheaa kirjoittamista: Kauhumaan kartta ja Tuoretta verta

img_20190603_0936038066532449702436280.jpg
Mervi Heikkilä ja Anne Leinonen: Kauhumaan kartta. Haamu, 2019. Marko Hautala, Anne Leinonen ja Mia Myllymäki (toim.): Tuoretta verta. Kauhukirjoittajan opas. Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat, 2018.

Olen itse fantasian kirjoittaja, jolle kauhu on aina ollut vierasta, mutta yhtäkkiä huomasin viimeisimpään käsikirjoitukseeni uivan kauhuelementtejä ja päätin ottaa kauhun kirjoittamisesta selvää. Kaikeksi onneksi ajoitukseni oli oivallinen: viime vuonna Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat julkaisivat uuden oppaan Tuoretta verta: Kauhukirjoittajan opas ja tänä vuonna tuli ulos Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen Kauhumaan kartta, joka puolestaan on suunnattu nuorille kirjoittajille.

Kauhumaan kartta on ennen kaikkea mainio työkalu äidinkielen ja luovan kirjoittamisen opettajien käyttöön. Kauhu vetoaa hyvin lapsiin ja nuoriin ja saa vähemmän lukemisesta innostuneetkin oppilaat kiinnostumaan omien tarinoiden kirjoittamisesta. Takakannessa arvioidaan kirjan sopivan viitosluokkalaisista eteenpäin ja yhdyn tähän mielipiteeseen. Kirjassa kerrotaan tarinoiden luomisen perusperiaatteista kuten hahmoista ja ideoimisesta, vähän myös siitä, miten tarinoitaan saa julkaistuksi. Pääpaino on kuitenkin hauskoilla ja hyytävillä kirjoitusharjoituksilla, joihin on kätevästi merkitty erikseen vaikeustaso ja ryhmätehtävät. Kauhukirjoittamisen lasten- ja nuortenoppaana Kauhumaan kartta on laadukas ja asiansaosaava ja ainoan miinuksen annan kansikuvasta, joka sopii paremmin alakoululaisille.

Tuoretta verta puolestaan on opas aikuisille kauhukirjoittajille, mutta varsinaisen kirjoitusoppaan sijaan se on luonteeltaan enemmän tietokirja kauhukirjallisuudesta. Kirja koostuu artikkeleista, joiden takana on joukko Suomen suuria nimiä kauhun alalta: Marko Hautala, Tiina Raevaara, Boris Hurtta, Artemis Kelosaari, Markus Harju, Anne Leinonen, Mia Myllymäki ja Anders Fager. Suuri joukko luo kauhusta yhdessä monipuolisen kuvan, mutta samalla tekee kirjasta kokonaisuutena hieman sekalaisen. Mukana on viihdyttävästi kirjoitettuja ja sisällöltään kiehtovia artikkeleita, joskin kirjan suurin ansio taitaa olla kotimaisen kauhukirjallisuuden historiakatsauksissa. Itse kirjoitusneuvoista oli vaikeampaa saada konkreettista otetta.

Helmet-lukuhaaste 2019: 23. Kirjan nimessä on jokin maa

Arvio: ***1/2

 

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s