Lumotut Lontoot: V.E. Schwabin Magian syvempi sävy

img_20190521_0813111485337656144354615.jpg
V.E. Schawb: Magian syvempi sävy. Karisto, 2019.

V.E. Schwab tunnetaan YA-kirjailijana, mutta Magian syvempi sävy edustaa hänen aikuisille suunnattua tuotantoaan. Itse pitäisi sitä crossoverina, joka kaksoisluokituksella sopii molemmille yleisöille, koska mitään YA-lukijoille sopimatonta siitä ei löydy. Heti ensimmäinen kiehtova lause imi minut mukanaan, mutta alkupuoli romaanista tuntui sitten vähän laahaavalta, ennen kuin tapahtumat lähtivät kunnolla vyöryyn. Schwabin kun pitää esitellä meille yhden fantasiamaailman sijaan monta, ennen kuin lukija on kunnolla juonesta kärryillä. Kaikkiaan Magian syvempi sävy on värikästä ja vauhdikasta fantasiaa ja aluksi kliseisiltä vaikuttavat päähenkilötkin sulattavat kyllä karismallaan sydämen.

Magian syvempi sävy sijoittuu Lontooseen tai oikeammin sanottuna useampaan Lontooseen. Erilaisia vaihtoehtoisia maailmoja on nimittäin neljä: Harmaa magiaton Lontoo, Punainen magian ja kukkaistuoksun täyttämä Lontoo, Valkoinen vaarallinen valtakamppailujen raastama Lontoo sekä tuhoutunut, taikuuden ja vallanhimon repimä Musta Lontoo. Ainoastaan veritaikuutta hallitsevat harvinaiset antarit pystyvät liikkumaan maailmojen välillä. Toinen päähenkilöistä on antari Kell, joka on kasvanut maagisessa Punaisessa Lontoossa kuningasperheen lemmikkinä ja viestinviejänä. Kun Kell saa viestinvälitystehtävässä Valkoisesta maailmasta tietämättään mukaansa vaarallisen maagisen kiven, kiven, joka on peräisin Mustasta Lontoosta, maailmanpelastusseikkailuretki voi alkaa. Mukaan eksyy myös Harmaan Lontoon Lila, omapäinen taskuvaras, jota taikuus kiehtoo.

Juonen käänteet ovat hyviä vaikkakaan eivät genren lukijalle äärettömän yllättäviä, mutta Magian syvemmän sävyn vetovoima liittyy eniten eri Lontoiden katujen mukaansatempaavaan kuvaukseen sekä viehättäviin henkilöhahmoihin, joissa hyvissä on mukana harmaata ja osasta pahoja myös. Epäilemättä Kellin ja Lilan molempien menneisyydestä kaivetaan vielä seuraavissa osissa esiin salaisuuksia ja hahmojen välinen suhde kehittyy, jatkuu se sitten ystävyytenä tai jonakin muuna. Vahvuuden ja heikkouden välinen ristiriita on molemmissa hahmoissa niiden viehätyksen ydin: Kell on voimakas maagi, mutta epävarma siitä, onko rakastamalleen kuningasperheelle vain hyödyllinen orja; Lila tahtoisi olla itsenäinen merirosvo ja yrittää turhaan olla kiintymättä ihmisiin. Lilan kohdalla annan miinusta siitä, että feministisen sankarittaren luomiseksi on taas käytetty “hän ei ole niin kuin muut tyhmät kikattelevat tytöt mekoissa” -korttia, mikä on aika väsynyttä ja epäfeminististä. Joka tapauksessa odotan seuraavaa osaa innolla.

Helmet-lukuhaaste 2019: 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan 

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s