Pakollinen kynäilijöille: Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia

img_20190911_1819176280456301650195795.jpg
Raymond Queneau: Tyyliharjoituksia. Otava, 1993.

Helmet-lukuhaasteeseen kuuluu kohta “kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen” ja kohdan täyttäminen on ollut minulle erityisen kinkkistä, koska katson klassikoiden olevan kirjallisuuden opintojen jälkeen minulla jo aika hyvin hallussa. Sattumalta päädyin valitsemaan Raymond Queneaun kuuluisan Tyyliharjoituksia, josta en ollut aivan varma, olinko lukenut sen jo. No, kun aloitin kirjan, muistiin palasi, että olin kuitenkin lukenut sen aiemminkin. Tyyliharjoituksia ei onneksi ole sellainen juoniromaani, jonka ensimmäisen lukukerran jälkeen on pilalla, vaan kyseinen iloittelevien kirjoitusharjoitusten kokoelma tarjoaa kielellisiä virikkeitä kirjoittelijoille kerta toisensa jälkeen.

Raymond Queneua kirjoitti 40-luvulla kokeellisen kirjoitelmakokoelman, jonka jokainen teksti kuvaa saman tylsähkön tilanteen: mies tönäisee toista bussissa ja myöhemmin kertoja näkee tönäistyksi tulleen miehen uudelleen ja joku on neuvomassa häntä siirtämään takkinsa nappia. No niin, nyt olen spoilannut teille koko kirjan juonen! Ideana on, että jokainen noin sivun mittainen teksti kuvaa saman tilanteen, mutta tyyli on eri. Queneau kikkailee erilaisia aikamuodoilla, genreillä, runomuodoilla, aisteilla ja murteilla, yrittäen silti olla muuttamatta sisältöä. Itse luin Tyyliharjoituksia sopivasti välipaloina bussissa.

Tyyliharjoituksia on must kaikille vakavissaan kirjoittaville ja tuulettaa sopivasti ajatuksia siitä, miten paljon tyyli vaikuttaa ja miten valtavasti mahdollisuuksia helposti kirjoittajina jätämme käyttämättä, kun emme edes tule niitä ajatelleeksi. Muillekin kuin kirjoittamisen harrastajille Tyyliharjoitukset tarjoaa huvia, sillä osa kokeiluista on todella hauskoja. Yhteen pötköön ei koko kirjaa kuitenkaan kannata ahmaista, koska toisteisen sisällön ja joidenkin tekstien tavumuutosten takia lukeminen alkaa pian uuvuttaa. Suomennos on 90-luvulta ja on oivaltavasti kotouttanut joitakin alkuperäisessä ranskankielisessä versiossa meille käsittämättömiä kohtia, vaikka muutamassa paikassa tuntuu vähän vanhentuneelta.

Helmet-lukuhaaste 2019: 8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen

Arvio: ****

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s