Liikoja lupaileva jännitysnäytelmä: Robert Galbraithin Valkoinen kuolema

img_20190424_080011__012460397386294908122.jpg
Robert Galbraith: Valkoinen kuolema. Otava, 2018.

J.K. Rowlingin Robert Galbraithin salanimellä kirjoittama dekkarisarja on edennyt jo neljänteen osaansa ja BBC on tehnyt siitä myös oikein kelvon tv-sarjaversion CB Strike, jota pääsee katselemaan muun muassa HBO:lta. Valkoinen kuolema jatkaa jalkapuolen yksityisetsivän Cormoran Striken ja hänen apulaisensa Robinin tarinaa, joka jäikin edellisessä kirjassa pahaan cliffhangeriin, suoraan alttarille. Tällä kertaa yksityisetsivän tarpeessa on kiristyksen uhriksi joutunut poliitikko, mutta tietysti lopulta päädytään murhatutkimuksiin.

Valkoisen kuoleman juonivyyhti lähtee liikkeelle, kun Cormoran Striken toimistoon ilmestyy pakko-oireista kärsivä nuori mies, Billy, joka väittää lapsena nähneensä, miten toinen lapsi kuristettiin hänen silmiensä edessä. Vaikka todistaja on epäluotettava, asia jää vaivaamaan Cormorania ja hän alkaa tehdä omia tutkimuksiaan. Silloin politiikko Jasper Chiswell, jonka mailla Billy väittää rikoksen aikoinaan tapahtuneen, ottaa Cormoraniin yhteyttä ja haluaa palkata hänet. Billyn veli, aktivisti Jimmy, sekä Chiswellin poliittisen vastustajan puoliso yrittävät kiristää Chiswelliä, joka haluaa Cormoranin ja Robinin etsivän kiristäjistä itsestään jotakin lokaa.

Kiristysjutun selvittäminen pakottaa Robinin ja Cormoranin sotkeutumaan parlamentin ja brittiläisen turmeltuneen yläluokan ympyröihin. Kesken jutun tapahtuu uusi murha ja taustalta paljastuu paljon alkuperäistä monimutkaisemmalta vaikuttava vyyhti. Tapahtumapaikat kuten Camdenin puodit ja perienglantilainen kartano ilahduttivat erityisesti kaltaistani Lontoo-fania. Vaikka arvoitus jaksoi askarruttaa ja jännitys piti viimeiseen sivuun asti, kaikkiaan juoni ei ole Rowlingin näppärimpiä. Alkulähtökohdat ehkä lupailivat liikaa, niin että lopun paljastukset tuntuivat hieman latistavilta.

Rikosjuttujen ratkaisujen sijaan Cormoran Strike -sarjassa itselleni kuitenkin suurin kiinnostuksen kohde on herkullisen omaperäisen Cormoranin, Afganistanissa haavoittuneen rocktähden pojan, suhde työtoveriinsa Robiniin. Robin on kirjan ensimmäisillä sivuilla menossa naimisiin pitkäaikaisen poikaystävänsä Matthew`n kanssa, mutta lukija kyllä tietää, että Robinin ja Cormoranin sydämet sykkivät toisilleen. “Will they or won´t they” -suhdeseuranta on sarjan vaaleanpunainen lanka, vaikka tunteiden paljastamisen eteen kasautuukin esteitä toisensa perään.

 

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2019: 35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s