Väristyksiä alakouluun: Anu Holopaisen Kauhukännykkä

img_20190327_075053__015006986113868518083.jpg
Anu Holopainen: Kauhukännykkä. Myllylahti, 2019.

Fantasiasta ja nuortenkirjallisuudesta tunnettu konkaritekijä Anu Holopainen tekee jälleen uuden aluevaltauksen alakoululaisten kauhuun. Kirjavinkkarina olen erityisesti kaivannut lisää kauhukirjallisuutta lapsille ja nuorille, joten uuden Iik! -sarjan avaava Kauhukännykkä herätti heti toivoni. Ohut koko, juuri sopiva väristysten taso noin kakkosluokkalaisista nelosiin sekä nykyajan lasten arkielämään koskettava ote: tämä uutuus tulee ehdottomasti mukaan kirjavinkkauspakettiini.

Kauhukännykän pääosassa ovat viidesluokkalaiset kaksoset Saku ja Sussa. Yhtenä päivänä Saku löytää lumesta kummallisen kännykän, jonka merkkiä ei tunnista. Luokan kiusaaja Ville nappaa puhelimen itselleen ja alkaa heti muuttua omituiseksi: hiukset tummenevat ja hän tuijottaa puhelintaan kunnes lopulta katoaa kokonaan. Sitten toinen lapsi löytää samankaltaisen mutta erivärisen puhelimen. Sakun ja Sussan on selvitettävä kauhukännykän arvoitus ja pelastettava sen valtaan joutuneet lapset, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kauhukännykkä ottaa inspiraatiota muun muassa klassisesta The Ring -kauhuelokuvasta, mutta lieventää pelottavuutta alakoululaisille sopivaksi. Jännitys pitää silti otteessaan ja erityisen nerokasta kirjassa on se, että kauhun elementiksi on valittu nimenomaan älypuhelin, nykylapsille viettelevä ja arkinen esine. Miinusta annan kansikuvasta, joka varmasti tarkoituksellisesti on väreiltään häiritsevä, mutta jonka lapsellisuus saattaa karkottaa etenkin vanhempia alakoululaisia, joille kirja muuten sopisi.

 

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2019: 17. Kirjassa on kaksoset

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s