Pieniä suuria tarinoita: J.S. Meresmaan Lintuhäkin muotoinen soittorasia

img_20190326_1151462068698751064621112.jpg
J.S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia. Osuuskumma, 2019. 

J.S. Meresmaan Lintuhäkin muotoinen soittorasia on pikkiriikkisestä koostaan huolimatta täynnä vainoamaan jääviä tarinoita, jotka minimaalisessa koossaan kirkastavat sanat ja ajatukset hohtaviksi tarinakiteiksi. Aika monet pienistä kertomuksista ovat sävyltään kauhua, mutta on mukana myös kauneutta, huumoria ja kummallisuuden väristyksiä.

Tarinoissa tapaa muun muassa työmatkan ajan miehelle seuraa pitävän varjovaimon, syntymättömän lapsen, joka jo itkee, yrityksen, jossa punotaan unia ja lintuhäkin muotoisen soittorasian, jota ei pitäisi käynnistää. Jokainen tarinoista on pituudeltaan vain yhden pienen sivun mittainen ja jokainen sana on niissä paikallaan, juoni punoutuu tiiviisti ja harmonisesti kuin juonellisessa proosahaikussa.

Sivuja Lintuhäkin muotoisessa soittorasiassa on vain kolmekymmentä, mutta väkevät tunnelmat valtaavat paljon fyysistä kirjaa vaikuttavamman tilan. Valtavasta Mifongit -fantasiasarjaan tunnettu J.S. Meresmaa on aiemmin kirjoittanut paljon novelleja muun muassa steampunk-antologioihin, mutta Lintuhäkin muotoinen soittorasia osoittaa hänen tarinankertojana taituroivan niin sekä kaikkein laajimmassa että lyhimmässä mitassa.

Helmet-lukuhaaste 2019: 47. Kirjassa on alle 100 sivua

Arvio: ****

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s