Suppea faktaluettelo maagisesta realistista: Jorge Luis Borgesin Omaelämäkerta

img_20190226_0903417814043394677014270.jpg
Jorge Luis Borges: Omaelämäkerta. Aviador, 2018.

Argentiinalaista Jorge Luis Borgesia pidetään yhtenä kirjallisuushistorian merkittävimmistä maagisen realismin edustajista ja pidän kovasti hänen kertomuksistaan, joissa on samaan aikaan filosofisia metatasoja, kiehtovia mielikuvitusleikkejä ja omanlaistaan huumoria. Erityisesti Haarautuvien polkujen puutarhaan tekee mieli aina palata uudestaan. Kiehtovat kirjoitukset eivät kuitenkaan takaa kiehtovaa kirjailijaelämää: Borgesin omaelämäkerta oli minulle suuri pettymys.

Elämäkerta on tosiasiallisesti Borgesin kirjoittama lehtijuttu elämästään, joka on leveillä riviväleillä ja isolla fontilla saatu venytettyä 125-sivuiseksi kirjaksi. Borges luettelee siinä latteasti faktoja maantieteellisistä siirtymisistään paikasta toiseen ja välillä luettelee tuntemiaan kirjallisia henkilöitä. Teoksistaan, niiden taustoista tai henkilökohtaisesta elämästään hän ei kerro juuri mitään, joten lukija voi yhtä hyvin säästää aikaansa ja lukea tämän kirjan sijaan Wikipedia-artikkelin.

Ainoat kiinnostavat ja vähän syvemmälle menevät kohdat koskevat Borgesin isää, joka myöskin sokeutui varhain, ja jonka nimissä Borges teki jo lapsena ensimmäisen käännöksensä. Näin itsekin kirjastonhoitajana Borgesin valitukset kirjastotyöstään (hänen työpaikallaan muut valittivat hänen liian nopeaa luettelointiaan, ettei ihmisiä potkittaisi pois vetelehtimästä) herättivät myös kiinnostukseni. Lopulta kuitenkin kyseessä on tosiaan artikkeli, ei omaelämäkerrallinen kirja, joten Borgesin elämään sukeltamisen sijasta se tarjoaa jonkinlaisen nopean jalkojen uittamisen lätäkössä. Lukekaa tämän kirjan sijaan mieluummin Borgesin kaunokirjallista tuotantoa.

 

Helmet-lukuhaaste 2019: 48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä

Arvio:**

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s