Avoimesti abortista: Anu Holopaisen Sydänhengitystä

img_20190107_073457__018476066478559792682.jpg
Anu Holopainen: Sydänhengitystä. Karisto, 2018.

Feministissävytteisestä nuortenfantasiastaan tunnettu Anu Holopainen on tehnyt uuden aluevaltauksen ja hypännyt realistisen nuortenkirjallisuuden puolelle. Sydänhengitystä on lyyrisen kauniisti kirjoitettu mutta samalla poikkeuksellisen rehellinen ja avoin romaani. Vaiettu tabuaihe, nuoren naisen tekemä abortti, saa realistisen ja perinpohjaisen käsittelyn. YA-kirjallisuuden suhteen Holopainen käsittelee jo New Adult -kirjallisuuden puolelle karkaavia teemoja elämänvalinnoista ja nuoren aikuisen tulevaisuuden suunnitelmista.

Päähenkilö Tiira on päättänyt lukion ja haaveilee urasta merien suojelun saralla, matkustelevasta elämästä ja opiskelusta. Kaikilta haaveilta näyttää äkisti katkeavan siivet, kun Tiira huomaa olevansa raskaana. Kondomi on pettänyt kuumana hetkenä poikaystävän kanssa. Tiira on varma siitä, että haluaa abortin, mutta Tiiran äiti (aikoinaan lapsettomuudesta kärsinyt) ja vauvakuumeinen paras ystävä vastustavat. Poikaystäväkään ei tiedä mitä ajatella.

Holopainen kuvaa intensiivisesti Tiiran ja hänen läheistensä tuntemuksia ja ajatuksia sekä Tiiran painajaisia. Romaani kattaa tiiviin ajanjakson ja prosessi abortin hakemisesta, saamisesta ja tekemisestä on kuvattu poikkeuksellisen seikkaperäisesti ja tarkasti. Holopainen läväyttää kortit avoimina pöydälle, eikä anna tabujen tai häveliäisyyden estää käsittelemästä kipeää ja vaiettua aihetta. Toinen tärkeä teema on vapaaehtoinen lapsettomuus. Ehkä juuri siksi koska aiheet ovat niin kiisteltyjä ja kirja on suunnattu nuorelle yleisölle, epilogi avaa turhankin suorasukaisesti kirjan teemoja sekä sitä, miten Tiiran elämä tulee kulkemaan.

Kaiken kaikkiaan Sydänhengitystä on tärkeä ja teemoiltaan ajankohtainen kirja, jolla on paljon tarjottavaa sekä kaunokirjallisesti että sisällöllisesti sekä nuorille että varttuneemmille lukijoille. Holopainen selvästi hallitsee realistisen kerronnan aivan yhtä taitavasti kuin fantasiankin, vaikka fantasiafanina luonnollisesti toivon, ettei hän ole kokonaan jättämässä genreä, jossa hän on ollut kotimaisia kulmakiviä ja toiminut innoituksena muun muassa allekirjoittaneelle.
Helmet-lukuhaaste 2019: 15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s