Monikehollista magiaa: Siiri Enorannan Josif Jalatvan eriskummallinen elämä

img_20181226_1351313085946210509764491.jpg
Siiri Enoranta: Josir Jalatvan eriskummallinen elämä. Robustos, 2017.

Siiri Enoranta voitti juuri Finlandia juniorin nuortenkirjallaan Tuhatkuolevan kirous ja Enorannan kihelmöivän kaunista proosaa voisi hyvin verrata Emmi Itärantaan. Mutta oli sanankäyttäjä kuinka mestarillinen hyvänsä, lukijat ja media kiinnittävät enemmän huomiota kustantajaan kuin kirjailijaan: pienen talon julkaisut menevät helposti ohi ja niin minultakin meni melkein vuosi huomata Enorannan 2017 kirjoittama aikuistenkirja Josir Jalatvan eriskummallinen elämä, joka tuli ulos Robustokselta. Kirja pääsi myös ehdokkaaksi Kuvastaja-palkintoon, mutta suurelle yleisölle se on tuntemattomampaa Enorantaa.

Josir Jalatvan eriskummallinen elämä on kieleltään Enorannalta tuttua kaunista tyyliä, kuvaus poikkeuksellisen rehevää ja rohkeaa. Suomessa ei ole käytössä genretermiä New Adult, mutta tämän katon alle Josir Jalatvan eriskummallisen elämän nuoret aikuiset päähenkilöt sopivat, vaikka syvällisillä sukupuolen, seksuaalisuuden ja rakkauden pohdinnoilla on myös paljon annettavaa vanhemmillekin lukijoille. Pääosassa ovat nimikkohenkilö Josir ja hänen rakastettunsa Micholei, nuoret opiskelijapojat, jotka kohtaavat yliopistolla ja elävät Josirin perintörahoilla dekadentin boheemia elämää, joka tuo mieleen Oscar Wilden Dorian Greyn muotokuvan. Micholeihin osuva kirous pakottaa heidät kuitenkin junamatkalle tuntemattomien maiden halki kohti epävarmaa toivoa kirouksen langettajan löytämisestä.

Josir Jalatvan eriskummallinen elämä sijoittuu 1800-lukulaista muistuttavaan maailmaan, josta luojajumala on poistunut ja jossa magia kuuluu enimmäkseen menneisyyteen, vain muutamat siihen uskovat ja sitä hallitsevat. Joku kuitenkin langettaa Micholein ylle oudon kirouksen: aina yllättäen hän löytää itsensä vieraasta ruumiista, vanhasta tai nuoresta, miehen tai naisen. Vaikka hänen oma kehonsa aina lopulta palaa, Micholein monikehollisuus tuo ryppyjä hänen ja Josirin rakkauteen. Voiko Josir rakastaa tai haluta Micholeita välittämättä tämän olomuodosta?

Josirin isä on omistanut kuuluisan maagisen sirkuksen, josta Josirin rahatkin ovat peräisin ja Josir saa nyt ajatuksen perustaa sirkus uudestaan ja sirkusjunan avulla päästä yli tarkkaan vartioiduista valtionrajoista. Tarkoituksena on etsiä käsiinsä se, joka on Micholein kironnut, ja saada tämä murtamaan taikansa. Josirin ja Micholein lisäksi tutustumme kirjavaan joukkoon sirkuslaisia sekä salaperäiseen elämänkerturiin, joka haluaa kirjoittaa Josirin elämästä.

Nimensä mukaisesti Josir Jalatvan eriskummallinen elämä on eriskummallinen, mutta myös säkenöivä, ajatuksia herättävä, maaginen ja eroottinen romaani. Samalla tavalla kuin Micholei käy läpi erilaisia kehoja, myös lukijalle kuvataan erilaisia ihmissuhteita, kohtaloita, identiteettejä ja elämäntarinoita. Kirjan massiviisisuus voi saada epäröimään, ennen kuin hyppää mukaan Josirin junaan, mutta matkaa ei silti ehdottomasti kannata jättää välistä.

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 2019: 37. Pienkustantamon julkaisu.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s