Ihmissusisaagan räjähtävä päätös: Elina Pitkäkankaan Ruska

 

img_20190112_0827525843621138935235341.jpg
Elina Pitkäkangas: Ruska. Myllylahti, 2018.

Elina Pitkäkankaan Kuura aloitti poikkeuksellisen kylmäverisen ja trillerimäisen urbaanin fantasiasarjan, jossa Twilightin suosioon nostama ihmissusiromantiikka lähentelee kauhua. Jatko-osa Kajo kohotti panoksia ja osoitti, että tämä YA-trilogia ei sovi kaikkein herkemmille nuorille tai herkille aikuisillekaan. Kovien käänteiden lisäksi sarjan tekee erityiseksi toinen minäkertojista Inka, joka varsinkin ensimmäisessä kirjassa on ambivalentti antisankaritar, jollaisiin naispäähenkilöissä on harvoin totuttu.

Trilogian kolmas osa Ruska lunastaa kaikki odotukset ja ylikin. Toimintakohtaukset ovat yhtä tykkejä kuin ennenkin, mutta nyt Pitkäkankaan kieli on kypsynyt ja muuttunut herkkävireisemmäksi ja sävyt ovat paikoin jopa lyyrisiä. Pääsin lukemaan tätä käsikirjoitusta jo ennen julkaisua, joten käänteet olivat minulle näin toisella lukukerralla tuttuja, mutta silti en pystynyt lukemaan tätä kirjaa loppuun kuivin silmin. Ruskaa ei todellakaan kannata lukea ilman että pitää nenäliinapakettia lähettyvillä.

Kuten hyvien fantasiasarjojen päätösosissa yleensä, Ruskassa on paljon vaakalaudalla. Lykantropia-sairauden ja muurien jakamassa maailmassa ilmapiiri on kiristynyt. Ihmissusien ihmisoikeuksia kannattavien Werecare-aktivistien ja ihmissusia tappavan Jahdin sekä omankäden oikeutta kannattavien vihaisten kansalaisten välienselvittelyn keskiöön joutuvat päähenkilöt Inka ja Aaron, joiden toiminnasta on paljon kiinni. Traagisia tapahtumia, verta ja kuolemaa, räjähtävää toimintaa: lukija saa selata kirjan loppuun takuulla tärisevin sormin. Ruska on nimensä mukaisesti kuoleman aikaa, mutta samaan aikaan kaunista, ilmassa haikea sävy, että kohta se loppuu. Onneksi nämä eivät välttämättä ole viimeiset hyvästit Kuurankerolle…

Helmet lukuhaaste 2019: 39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja

Arvio: ****1/2

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s