Taru suuresta helmestä: Karin Erlandssonin Helmenkalastaja

img_20180312_072036743388128997433390.jpg
Karin Erlandsson: Helmenkalastaja. S&S, 2017.

Karin Erlandssonin Helmenkalastaja on tunnelmallista satufantasiaa, joka sopii niin herkemmille alakoululaisille kuin pienempien kanssa yhdessä luettavaksi. Kieli virtaa kauniina ja helmeilevänä, symbolisella tasolla käsitellään vastuun, vapauden ja haaveiden ristiriitoja. Seikkailujuonen jännitys pysyy kuitenkin varsin matalalla tasolla. Erlandssonin luoma maailma helmenkalastajineen ja helmiä himoitsivine ruusuhaineen on viehättävä ja samaan aikaan tuntuu todelliselta.

Helmenkalastajan päähenkilö on Miranda, taitava helmenkalastaja, joka on lapsena menettänyt toisen kätensä ruusuhaille. Mirandan isä on yksi niistä monista helmenkalastajista, jotka ovat kadonneet ja jättäneet perheensä etsiäkseen Silmäterää, suurta mystistä helmeä, jonka kuningatar haluaisi ja joka kuulemma toteuttaa kaikki haaveet. Mirandakin päättää lähteä etsimään Silmäterää, kun hänen niskoilleen sysätään uusi oppilas, Sirkka-niminen pikkutyttö, joka on myös yksikätinen ja kuulee helmien laulun.

Erlandssonin tekstissä on kaunis, surumielinen sävy, vaikka itse helmenmetsästysseikkailu pysyy pehmeänä. Sivussa käsitellään Mirandan ja Sirkan kitkaista lähentymistä ja pohditaan, onko lopulta sellainen mystinen helmi hyvästä, jonka omistaja ei enää kaipaa mitään. Jännityksennälkäisille lapsille Helmenkalastaja on turhan verkkainen, mutta keskittymiskykyisemmille yhdeksänvuotiaille se tarjoaa sukelluksen satumaiseen taikaan.

Helmet-lukuhaaste 2018: 43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kiellelle

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s