Silkinhieno spefipunos: Jenna Kostetin Pikimusta, sysipimeä

img_20180218_1059143371192635306563232.jpg
Jenna Kostet: Pikimusta, sysipimeä. Robustus, 2017.

Jenna Kostetin Pikimusta, sysipimeä on kieleltään kirjailijan tuttua lyyristä tyyliä. Kun Helsingin Sanomissa esitelty Lautturi oli kaunis manalamytologiaa soveltava nuortenkirja, Pikimusta, sysipimeä on kaunokirjallinen aikuisten romaani. Erityisesti se tuo mieleen Jenny Kangasvuon Sudenveren, jossa samalla tavalla käsitellään rinnan sotien sukupolvien ja nykypäivän tapahtumia höystettynä maagisrealistisella ihmissusitematiikalla. Pikimusta, sysipimeä jää näistä kuitenkin maagisen realismin puolesta viitteellisemmäksi ja symbolisemmaksi.

Kostetin suurin vahvuus on kaunis kieli, joka on ilmavaa, aistikasta ja imaisee lukijan sisäänsä. Päähenkilö Aura on nuori kaupunkilainen, joka perii sukutilan ja talon kautta alkaa selvittää sukunsa salaisuuksia. Kuka on isoäiti, josta Auralle ei kerrottu mitään ja joka katosi vuosikymmeniä sitten? Kerronta vuorottelee identiteettinsä kanssa kipuilevassa Aurassa ja hänen isoäidissään Esterissä, joka jatkosodan aikana asuu yksin metsän keskellä ja kerää kyläläisten kummasteluja.

Väreilevän kielen lisäksi isossa roolissa on salaperäinen metsä. Juonen puolesta Pikimusta, sysipimeä on elegantti, mutta ei tarjoa suurempia yllätyksiä paljon lukevalle. Auran ajelehtiva elämä ei myöskään Esterin kohtalon rinnalla tunnu yhtä jännittävältä ja eloisalta kuin hänen sisukkaan isoäitinsä. Autenttinen historiallinen kuvaus ja kahden eri ajan kielen välillä vaihtelu lisää värejä tähän tummasävyiseen tarinaan, jossa maaginen on enemmän jotain symbolista, joka kahisee oksien kätköissä.

Helmet-lukuhaaste 2018: 9. Kirjan kansi on yksivärinen

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s