Pyöveli ja portto Pariisissa: Milja Kauniston Luxus

img_20180806_091445__014436767191604786698.jpg
Milja Kaunisto: Luxus. Gummerus, 2018. 

Milja Kauniston Luxus on harvinaisempaa herkkua kotimaisten historiallisten romaanien saralla: se sijoittuu Ranskaan ja vieläpä maan dramaattisimpiin kohtalonhetkiin, vallankumouksen aikaan. Luxus aloittaa Purppuragiljotiini -sarjan, jonka päähenkilöinä ovat pyövelin ammattiin kasvatettu Isidore sekä kovia kokenut kreivitär Marie. Sivuosassa vilahtaa myös yleisen kirjallisuustieteen maisterin riemuksi kirjallisuuden paha poika markiisi de Sade, joka on syystä antanut nimensä käsitteelle sadismi.

Luxuksessa tarkennetaan välillä nimensä mukaisesti ylettömään ylellisyyteen, mutta sen kontrastina vielä tutummaksi käy hahmoille köyhälistön kurjuus sekä elämä alamaailmassa. Veri, lika ja ylelliset silkkihameet kuvataan kaikki aidosti ja Kauniston tekstistä pääsee suoraan solahtamaan 1700-luvun Ranskan aistimaailmaan. Kun porttoloissakin aikaa vietetään, Luxuksessa on toki aistillisetkin käänteensä, mutta verrattuna aitoon 1700 -luvun kirjallisuuteen kuten Sadeen tai de Laclosiin, kaikkiaan pysytään aika kiltin puhtoisilla uomilla.

Herkullinen tarinankerronta ei estä Luxusta vallankumouksen hengen mukaan pureutumasta politiikkaan ja yhteiskunnallisiin väärinkäytöksiin. Valta, raha, aatteet, väkivalta, moraalin harmaat alueet: Purppuragiljotiini käsittelee kaikkea yhtä viiltävän terävästi. Koska kyseessä on sarja, tarina ei pääse vielä ensimmäisessä osassa saavuttamaan huippuaan, mutta monia salaisuuksia ehtii paljastua ja jännite pitää hyvin ensimmäiseltä sivulta viimeiseen. Historiallisten romaanien kerrontaa vaivaa joskus annettavan informaation määrästä johtuva laahaaminen, mutta Luxus liikkuu kepein askelin sekä mestauslavalla irtopäiden välissä että porttolan käytävillä.

Helmet-lukuhaaste 2018: 41. Valitse kirja sattumanvaraisesti

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s