Onko elämällä matemaattista merkitystä?: Apostolos Doksiadis ja Khristos H. Papidimitrioun Logicomix

img_20181108_1920261381515162336011168.jpg
Apostolos Doksiadis ja Khristos H. Papadimitriou: Logicomix. Avain, 2010.

Helmet-lukuhaaste saa ihmisen tarttumaan mitä erikoisimpiin kirjoihin. Tällä kertaa lyhyen matematiikan kirjoittaja ja vannoutunut matematiikan vihaaja meni ja luki Apostolos Doksiadiksen ja Khristos H. Papidimitrioun harvinaislaatuisen sarjakuvaromaanin Logicomix, joka käsittelee suurien loogikkojen ja matemaatikkojen elämää. Logicomix on sekä metafiktiivinen sarjakuvaromaani, jossa myös kirjan kirjoittajat ja piirtäjät ovat itse mukana, että tietokirja logiikan tieteenalan perusteiden etsinnästä ja teorioiden muodostumisesta.

Logicomixin suurin päähenkilö Bertrand Russell, mutta mukana vilahtaa myös muita suuria nimiä kuten näin kielikeskeisemmän ihmisen kannalta olennaisempi Wittgenstein. Russellin elämä, ihmissuhteet, logiikan perusteiden etsintä, joka on ajaa Russellin hulluuteen; niiden sivussa koskettavat maailmansodat sekä ihmisiä että ajatuksia. Pääajatuksena on logiikan perusteiden filosofinen etsintä, sivuteemana nerouden ja hulluuden rajaviiva.

Logicomix oli siitä erikoinen lukukokemus, että nautin sen lukemisesta suuresti ja kirja on minusta nerokas, ja kuitenkin, en ole lainkaan kiinnostunut sen aiheesta. Kirjan lopussa on tietolaatikoita matemaatikoista ja matemaattisista teorioista ja niiden kahlaaminen läpi oli minulle täyttä tuskaa. Doksidiadis ja Papidimitriou ovat kuitenkin sarjakuvansa kanssa saaneet aikaan ihmeen: he ovat saaneet matematiikan ja logiikan eläviksi ja hengittäväksi jopa minunlaiselleni vastarannankiiskelle. En voi väittää, että aivan jokainen ajatus olisi kirkastunut minulle kristallinkirkkaana, mutta silti koin ymmärtäväni eikä lukeminen tuntunut vaikeista aiheista huolimatta koskaan raskaalta.

Helmet-lukuhaaste 2018: 12. Sarjakuvaromaani

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s