Raikas rakettimatka: Jack Chengin Kosmoksessa tavataan

img_20180201_075917__013993562101088497052.jpg
Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan. Aula & Co, 2017.

Jack Chengin Kosmoksessa tavataan on herkkävireinen ja valoisa kirja, jossa ei kuitenkaan kavahdeta synkkiä ja vakavia aiheita. Se kertoo 11-vuotiaasta Alexista, joka karkaa kotoa Amerikan halki lähettääkseen rakettifestareilla oman rakettinsa. Matkan aikana hän kertoo itsestään ja vaiheistaan kultaiseen iPodiin, jonka hänen on tarkoitus lähettää avaruusolentojen kuultavaksi. Huumori, suru ja lapsellinen innostus vuorottelevat. Kosmoksessa tavataan kuuluu Palacion Ihmeen keralla siihen harvinaiseen kirjajoukkoon, joka sopii sekä ajatteleville viitos-kuutosluokkalaisille että aikuisille lukijoille.

Seuranaan matkalla Alexilla on löytökoiransa ja hyväsydämisellä luonteeltaan hän löytää ystäviä ja auttajia. Alexille avautuu salaisuuksia hänen omasta perheestään ja hän oppii myös paljon maailmasta ja elämästä. Isoveli on muuttanut jo kotoa ja Alex on jäänyt kaksin kummallisesti käyttäytyvän äidin kanssa, jolle Alex tekee etukäteen kasan ruokaa, ennen kuin uskaltautuu lähtemään. Äidin mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan onnistu tukahduttumaan Alexin valoisuutta.

Kosmoksessa tavataan on raikas, liikuttava ja paikoin myös hykerryttävän hauska kirja. Pikkuvanha Alex tuntuu välillä turhankin naiivilta ikäisekseen, mutta Cheng on saanut lapsikertojan omaperäisen äänen hyvin toimimaan. Koska Alexin puheet iPodiinsa ovat isossa roolissa, Kosmoksessa tavataan sopii hyvin myös äänikirjana kuunneltavaksi. Erityisen hyvin kirja soveltuu pikkuvanhan lapsen tai herkän nuoren lukijan käteen.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2018: 39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s