Vastaus kirjavinkkarin rukouksiin: Jyri Paretskoin K15

img_20180814_0953442565610076892931957.jpg
Jyri Paretskoi: K15. Otava, 2018. 

Kirjavinkkarina olen pitkään etsinyt kirjaa, joka olisi mahdollisimman ohut ja hauska ja jonka avulla saisi ne kaikkein lukuhaluttomimmat oppilaat tarttumaan kirjaan. Muutamia kategoriaan sopivia kirjoja löytyy: Kalle Veirton Ohut hauska kirja ja Aleksi Delikourasin Nörtit. K15 on vielä näitäkin helppolukuisempi ja keskittyy yläkoululaisille sopivaan räväkkään alapäähuumoriin. Ensimmäisten testausten perusteella kirja myös uppoaa kohderyhmään kuin hohkavan kuuma veitsi voihin.

K15 kertoo Ronista, joka joutuu koulussa naurunalaiseksi yksinkertaisen mutkattomuutensa takia. Ronin äiti sanoo usein asioista, että kertoo sitten kun Roni on täyttänyt viisitoista, joten Roni pitää valmiina listaa kysymyksistä. Roni myös haaveilee seksirobotin ostamisesta. Kun opettaja tunnilla kysyy lempiharrastuksia, Roni vastaa “runkkaaminen” ja joutuu välittömästi viraalihitiksi, kun luokkatoveri kuvaa kohtauksen kännykällään.

Roni on ihastunut luokan uuteen tyttöön Saraan tavalla, joka vaatii paljon pakastettua hernemaissipaprikaa housuihin. Humoristiset kommellukset, viestikeskustelut ja alapääläpät tekevät lukukokemuksesta keveän, mutta mukana on myös painavampaa asiaa kiusaamisesta ja erilaisuuden ymmärtämisestä. Saarna hyvistä teemoista tosin olisi minun makuuni voinut tulla epäsuoremmassa muodossa. Myös kirjan vertaaminen takakannessa Skamiin tuntui hyvin kaukaa haetulta kalastelulta.

Kaikkiaan K15 on täsmäisku yläkoulun heikommille lukijoille innostamaan kirjallisuuden pariin. Eräs huonosti lukeva oppilas teki kirjan innoittamana novellin heti samalla viikolla kun sitä vinkkasin ja toinen, tavallisesti luokan meluaja, käski muut hiljaiseksi päästäkseen keskittymään tämän kirjan lukemiseen. Lisää juuri tällaisia keveitä sisäänheittokirjoja kaivataan kovasti.

Helmet-lukuhaaste 2018: 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Arvio: ****

 

4 Comments Add yours

  1. brix777 says:

    Mieleenkiintoista kun avasit tämän tyylisten kirjojen kohderyhmää. Koulussa pakkoluetettiin joku, unohtuneen niminen “räväkkää alapäähuumoria” sisältävä opus. Oli ensimmäinen ja viimeinen kirjaesitelmä jonka tein lukematta kirjaa. Dekkarit ja fantasiatiiliskivet kyllä upposivat, mutta kirja saman ikäisestä, samat ongelmat omaavasta tyypistä, alatyylisellä, puhekielellä. Ei kiinnosta, liian rikkinäistä tekstiä luettavaksi, olisi nyt edes muotoillut yhden ihailtavan luonteenpiirteen kullekin hahmoilleen.
    Anteeksi avautuminen, tästä taitaisi tällaisenaan saada paremman esitelmän kuin se jonka pidin, ja ei tämö edes liittynyt tähän Paretskoin kirjaan.

    Like

  2. Vaikka käytin sanaa alapäähuumori, kielen tasolla tässä Paretskoin sarjassa jäädään kiltille tasolle eikä kiroilua tai sellaista juuri ole. Itsekin olin kouluaikana se valtavia fantasiaopuksia ahmiva lukutoukka, mutta nyt vinkkarina yritän etsiä reittejä lukuhaluttomampien nuorten suojavarustusten taakse.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s