Intertekstuaalista ilotulitusta: Chris Riddellin Ada Gootti ja synkeä sinfonia

 

img_20180920_1243045853498803234511175.jpgChris Riddellin sekä ulkoasultaan että sisällöltään herkullinen Ada Gootti -sarja saa jatkoa. Hopeisena hohteleva Ada Gootti ja synkeä sinfonia yhdistää tuttuun tapaan goottilaista estetiikkaa, hilpeäsävyisiä hirviöväristyksiä ja farssimaisia juonenkäänteitä. Kuvitus on kuten edellisissä runsas ja mielikuvituksellisilla yksityiskohdilla koristettu. Intertekstuaaliset viittaukset kirjallisuuteen ja muuhun taiteeseen ovat monilukuisia ja osa niin vaikeita, että ne menevät nuorempien lukijoiden pään yli, mutta onneksi heille Aada Gootilla on muutakin tarjottavaa. Tällä kertaa kuuluisien säveltäjien parodiaversioiden lisäksi mukana on muun muassa eräs tutunoloinen oranssikasvoinen mies nimeltä Donald Kuulo-Trumpetti.

img_20181008_1536452628365257063591047.jpg

Aada Gootin äiti on kuollut ja hän asuu runoilija-isänsä lordi Gootin kanssa kiehtovassa Kalmantollon kartanossa. Tämän kertainen seikkailu saa alkunsa, kun lordi Gootti järjestää kartanossa musiikkifestivaalit, joissa Aada epäilee taas sisäriistanvartija Nurjamaan suunnittelevan jotain hämärää. Lisäpulmia tuo Aadan isoäidin mielestä nimittäin lordi Gootin olisi aika mennä uudelleen naimisiin ja kartanolla alkaa parveilla äitipuoliehdokkaita.

Juoneltaan Synkeä sinfonia on suhteellisen eheä sarjan mittasuhteissa, mutta kaiken ylenpalttisuuden ja humoristisen ilotulituksen keskellä tarinan fokus tuntuu välillä hukkuvan melskeeseen. Aikuislukijalle esteettisen nautinnon lisäksi kirja tarjoaa runsaasti kutkuttavia tunnistamisen hetkiä ja sopii hyvin yhdessä lapsen kanssa luettavaksi sekä itsenäiseen lukuun koululaisille toisesta luokasta neljänteen. Jännitys pysyy lempeänä ja hirviöt satumaisina aremmankin makuun.

Helmet-lukuhaaste 2018: 15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja

Arvio: ***1/2

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s