Vauvafoorumin kootut viisaudet: Kalevauvala

img_20180913_1816107723006011540201601.jpg
Kalevauva.fi: Kalevauvala, Kansanrunoutta keskustelupalstoilta.  Atena, 2018.

Kulttisuosioon noussut trubaduurihenkinen bändi Kalevauva.fi valikoi kieli poskessa kappaleidensa sanat suoraan pahamaineisen vauva.fi -foorumin keskusteluista. Hulvattomista musiikkivideoista tuttu poppoo on nyt painanut samalla tekniikalla osuvasti nimetyn runokirjan Kalevauvala, joka jo alaotsikossaan kertoo olevansa nykypäivän kansanrunoutta keskustelupalstoilta.

Kalevauvala sisältää kaikkien tuttujen Kalevauva.fi -hittien sanat, joidenka pelkkä näkeminen paperilla saa ne soimaan ärsyttävästi kolme päivää päässä. ”Mies syö lapsen vanukkaat”, ”Vantaa” ja ”Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana?” ovat sellaisia klassikoita, joiden videot kannattaa vilkaista ennen kirjan lukemista. Mukana on onneksi myös muutamia uusia kyhäelmiä ja kirjan lopusta löytyy myös foorumilta löydettyjä elämänohjeita kuten ”Osta aina pidempi jatkojohto kuin mitä tarvitset” ja ”Älä puhu itsestäsi rumasti, muut tekevät sen sinua paremmin”.

Alatyylisten trollailun joukosta löytyy myös arkielämän oivalluksia ja kipeämpiä aiheita. Aluksi perseeltä haisevan sohvan tuskastelut voivat tuntua hauskoilta, mutta kirjan mitassa räävittömyydet alkavat raikkaan sijaan tuntua väsyttäviltä, vähän niin kuin netissä kun selaa kuumeisen kiihtymyksen vallassa kamalia kommentteja ja lopulta miettii turtuneena miksi jatkaa skrollausta. Biiseinä tutut kokonaisuudet ovat nerokkaampia alkuperäisessä muodossaan, totisella naamalla vedettyinä kansantrubaduuriesityksinä. Jos vaihtoehtoina ovat kirjan lukeminen tai musiikin kuunteleminen, ehdottomasti kannattaa valita musiikkivideo. Parhaiten kirja toimiikin muistoesineenä bändin faneille; muiden kannattaa selailla siitä parhaat palat.

”Vantaa

Ei oo varaa asuu Helsingissä

Vantaa

Kun kerrot asuvasi Vantaalla, ihmiset ovat hetken hiljaa. ” s.80

Helmet-lukuhaaste 2018: 2. Kotimainen runokirja

Arvio: ***

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s