Hilpeää hippeilyä: Heidi Silvanin John Lennon minussa

img_20180911_0742513289981889312787275.jpg
Heidi Silvan: John Lennon minussa. Myllylahti, 2018.

Heidi Silvanin John Lennon minussa on viehättävän omaperäinen ja aurinkoinen nuortenromaani musiikista ja rakkaudesta. Kun viimeksi vinkkasin yläkoulun musaluokkalaisia, kirosin, kun lähivuosilta ei oikein löytynyt bänditeemaisia nuortenkirjoja. Tälle oli siis todella tilausta vinkkauspaketissa. Silvan myös yhdistää 14-vuotiaan tytön poikahuolia ja bändialoitteluja maagiseen realismiin. Kirjassa nimittäin kummittelee tärkeässä osassa itse John Lennon.

John Lennon minussa -kirjan päähenkilöllä Aijalla on Asperger-piirteitä, eikä hän ole sosiaalisesti kovin taitava. Kavereita on vain yksi, Katariina, ja Aija haaveilee salaa samaa koulua käyvästä komeasta Julius Lundahlista. Kun joulujuhlassa lauletaan kuorossa Happy X-mas (War is over) Aijan pitäisi vain aukoa suutaan suljettuun mikkiin, koska opettaja ei pidä häntä riittävän hyvänä laulajana. Juuri silloin paikalle pölähtää kappaleensa kiduttamisesta hermostunut John Lennonin henki, riivaa Aijan ruumiin ja laulaa hänen suullaan.

Vastineeksi laulutilaisuudesta Aija pyytää John Lennonia toteuttamaan toiveensa: Lennon pitäisi saada poika, johon Aija on ihastunut, rakastumaan. Seuraa sotkua niin ihmissuhteissa kuin koulun bändikilpailussakin ja ristiriidoista huolimatta Aija kiintyy sekä Lennoniin että hippiaatteisiin. Aija päätyy bändiin, jonka musiikki alkaa myös jostain kummasta syystä muistuttaa suuresti Beatlesin kappaleita.

Aija on raikas ja mutkaton päähenkilö ja tarina on ihanan värikäs ja omalaatuinen. Sosiaalinen kömpelyys ja Lennonin tuonpuoleiset interventiot tuovat molemmat hersyvää huumoria. Eräässä kohtaa romaania tosin seksuaalista ahdistelua käsitellään ehkä turhan köykäisesti. Yksi tähti plussaa upeasta lopetuksesta sekä Karin Niemen suloisen hyväntuulisesta kansikuvasta.

 

Helmet lukuhaaste 2018: 28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä

Arvio: ****

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s