Varhaisnuorten Me rosvolat: Tuuli Vuorman Roistoakatemia, Caapparin kääty

img_20180129_161227__015458074983962304947.jpg
Tuuli Vuorma: Caapparin kääty (Roistoakatemia 1). Kvaliti, 2017. 

Tartuin Tuuli Vuorman ensimmäiseen Rosvoakatemia kirjaan Caapparin kääty rehellisesti sanottuna epäluuloisin odotuksin. Jyhkeä koko ja pienempi kustantaja eivät herättäneet positiivisia odotuksia vinkkarin näkökulmasta. Yllätys oli kuitenkin iloinen. Caapparin kääty on mainiota ja omaperäisen raikasta seikkailukirjallisuutta ahmimisikäisille kymmenvuotiaille.

Caapparin kääty lähtee liikkeelle herkullisesta lähtöasetelmasta. 16-vuotias, poliisin urasta haaveileva Roi Hopponen on hakemassa Poliisiopistoon. Hän kuitenkin eksyy vääriin pääsykokeisiin ja huomaakin tulleensa valituksi poliisikoulun sijaan Roistoakatemiaan. Ensin hän aikoo jättää paikan vastaanottamatta, mutta älyää sitten, että kurkistus lain nurjalle puolelle voi antaa tulevalle poliisille loistavan edun: hän voisi oppia tuntemaan rosvojen keinot ja ehkä kuulla ryöstösuunnitelmista.

Caapparin kääty kuvaa Roin kouluvuotta ja näpistelyn ja kahleista karkaamisen oppitunteja, mutta myös metkuja uusien koulutovereiden parissa ja jännittäviä vakoiluretkiä. Kiintyminen uusiin rosvoystäviin saattaa Roin hankalaan välikäteen. Miten pitkälle hän on valmis rötöksissä menemään, jottei paljastuisi, ja onko hän lopulta valmis pettämään ystävänsä? Pitkästä sivumäärästä huolimatta kirja on kepeää luettavaa, vaikka raskas ulkomuoto valitettavasti säikäyttää potentiaalisia lapsilukijoita.

Roistoakatemia-sarja sijoittuu toiseen maailmaan, jossa teknologia ei päässyt yhtä pitkälle, mutta muuten se on enemmän seikkailukirjallisuutta kuin fantasiaa. Päähenkilön iän ei kannata antaa hämätä: nämä kuusitoistavuotiaat riehuvat ja pelkäävät tyttöpöpöjä siihen malliin, että kirja on kyllä suunnattu enemmän alakoululaisille. Kerronta on sujuvaa, mutta tiivistämisen varaa olisi ollut, ja lopussa hieman kummallisesti hypätään hetkeksi pois Roin näkökulmasta. Huumorista huolimatta kirjassa käsitellään myös syvällisempiä moraalisia ongelmia ja erityisesti täytyy antaa kiitosta loppupaljastuksista, jotka yllättivät ja toivat keveyteen hyvällä tavalla emotionaalista painoa.

Helmet-lukuhaaste 2018: 37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s