Keskikesän heppataikaa: Seita Rönkän Koutamäen noita

img_20180904_1218348818676416181079282.jpg
Seita Rönkä: Koutamäen noita. Haamu, 2018. 

Seita Rönkän varhaisnuorille sopiva Koutamäen noita edustaa harvinaisempaa lajityyppiä eli hevosfantasiaa. Se sekoittaa nuorten hevoskirjallisuutta ja kotimaisen mytologian fantasiaelementtejä. Erityisen ilahtunut olin siitä, että samaaniperinteen lisäksi Rönkä mainitsee nykyään harvinaiset kuolemaperinteet kalmanväestä ja lujaverisistä.

Päähenkilö Lone viihtyy omissa oloissaan, vaikka hänen kaksi äitiään ja pikkusiskonsa ovat paljon sosiaalisempia. Kun paikkakunnan pitkään tyhjillään olleeseen taloon muuttaa tuntematon kaunis nainen, joka torjuu naapurien tutustumisyritykset, häntä aletaan nimittää Koutamäen noidaksi. Villit huhut saavat lisää pontta, kun tulokas Katarina Bergström tuo mukanaan kaksi susimaista koiraa ja kieltää rakennustyömiehiä paljastamasta yksityiskohtia talon korjauksista.

Muut kyläläiset juoruilevat Katarinasta ilkeästi, mutta Lone on lumoutunut Katarinan mustasta hevosesta, jonka kanssa Lone salaa metsässä ystävystyy. Mutta onko Katarinaa koskevissa kamalissa puheissa jotakin perää? Juhannusyön maaginen aika on lähestymässä, eikä Lone tiedä, mitä varoa.

Koutamäen noita tuo mukavasti ratsastus- ja hevosintoilua ja kotimaisten myyttien taikuutta yhteen. Jännitystä on sopivasti etenkin viides- ja kuudesluokkalaisten makuun ja hevoset toiminevat heppahulluille, joihin en itse valitettavasti lukeudu. Haamu-kirjojen pokkarimuoto on kevyen oloinen, mutta saattaa karkoittaa perinteisempiä lukijoita. Koutamäen noita on toimiva ja omaperäinen nuortenkirja, joka sopivasti laajentaa kotimaista tarjontaa.

Helmet-lukuhaaste 2018: 11. Kirjassa käy hyvin

Arvio: ***

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s