Raja-aitojen rikkomista jalkapallokentän laidalla: Sanna Heinosen Noland

img_20180814_092904152485558152925475.jpg
Sanna Heinonen: Noland. WSOY, 2018.

Sanna Heinosen Noland tuli kolmanneksi WSOY:n nuortenkirjallisuuskilpailussa ja julkaistiin ensin vain e-kirjana, vaikkakin nyt myös kovakantinen painos on saatavilla. Nolandin aiheena on rasismi ja jalkapallo, ja mukana on myös hitunen maagista realismia. Erityistä kiitosta täytyy antaa myös napakasta koosta, joka on varmasti osasyy siihen, että Noland oli kahden viimeisimmän kasivinkkaukseni suurin suosikki.

Nolandin päähenkilö Valtteri on melko tavallinen koulupoika, jonka elämä pyörii kavereiden ja jalkapallon pelaamisen ympärillä. Valtteri on keskikenttäpelaaja niin elämässä kuin jalkapallojoukkueessakin. Pikkukaupungin ilmapiiri alkaa kiristyä ja kadulle ilmestyy mustatakkisten miesten partioita, jotka väittävät haluavansa suojella kaupunkilaisia maahanmuuttajilta. Valtterin isä, joka on tehtaan lopettamisen myötä menettänyt työpaikkansa, paasaa usein kotona maahanmuuttajia vastaan.

Valtteri ei ole kauheasti mitään mieltä mistään, kunnes hän ystävystyy samassa joukkueessa pelaavan Baburin kanssa. Babur on perheineen muuttanut turvapaikanhakijoina Afganistanista jo Baburin ollessa pieni, ja Baburin kautta Valtteri saa tietää hänen perheensä Afganistanissa kokemista kauhuista. Erityisesti Baburia vaivaa se, ettei hän tiedä, mitä hänen kadonneelle isälleen on tapahtunut.

Kaikki joukkueessa eivät suhtaudu Baburiin yhtä hyvin kuin Valtteri ja hengailleissaan enemmän Baburin kanssa Valtteri joutuu törmäämään uhkaaviin tilanteisiin. Mustatakkiset kyttäävät nimittäin Baburin asuinaluetta ja ilmestyvät myös jalkapallokentän laidalle. Babur pääsee väkivaltaa pakoon isänsä opettamalla mystisellä tavalla, rauhan paikkaan nimeltä Noland, ja tämän keinon Babur opettaa myös Valtterille. Konflikti ja väkivallan uhka pahenevat ja erityisesti Valtteri pelkää isänsä nostavan kätensä maahanmuuttajia vastaan.

Noland on pieni ajankohtainen romaani erilaisuuden hyväksymisestä ja siitä, mitä keskikentän pelaajan on tehtävä kärjistyneessä tilanteessa. Minun maailmaani tämä romaani ei mullistanut, kun aihepiiri on jo minulle tuttu, mutta erityisesti urheiluluokkien heikosti lukeville teineille Noland avaa sekä ovia kirjojen maailmaan että herättää ymmärtämään erilaisia lähtökohtia ja nykyistä poliittista tilannetta. Puoletkin tästä olisi nuortenkirjalle mitalien arvoinen saavutus.

 

Helmet-lukuhaaste 2018: 6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa

Arvio: **** (lisätähti kasiluokkalaisilta, jotka veivät kaikki kirjat käsistä)

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s