Angsti-alakoululaisen toiveuni: Siri Pettersenin Kupla

img_20180418_1243417374661454514584145.jpg
Siri Pettersen: Kupla. Jalava, 2018.

Kiitellystä fantasiatrilogiastaan tunnettu norjalaiskirjailija Siri Pettersen siirtyy uusimmassa kirjassaan Kupla nuorten aikuisten eeppisestä fantasiasta esiteinien maagiseen realismiin. Kupla toimii erityisesti 5–6 -luokkalaisille, mutta vanhemmankin lukijan se herättää ajattelemaan. Kupla on romaani siitä, kuinka haaveiden toteutuminen muuttuukin painajaiseksi ja se, mitä haluamme, ei aina ole meille parhaaksi.

Kuplan päähenkilö on angstaava Kine, jota koulussa kutsutaan pilkkanimellä Kupla. Koulussa on ollut tavallistakin hirveämpi päivä ja Kine painuu turvapaikkaansa hautausmaalle ollakseen yksin. Sieltä Kine löytää oudon läpinäkyvän pallon, jonka sisällä on pieni, pelottavan näköinen voodoonukke. Kine vie pallon kotiinsa ja aamulla kun hän herää, pallo on yhtäkkiä kasvanut valtavaksi.

Kine koskettaa palloa ja hänen ihmeekseen pinta päästää hänet läpi, pallon sisälle. Vanhemmat tai kukaan mukaan ei kuitenkaan pääse kuplan läpi Kineen käsiksi, ei edes palokunta työvälineineen. Kupla osoittautuu Kinen kaikkien villeimpienkin unelmien toteutumaksi: sillä pystyy lentämään ja sen sisälle voi myös toivoa esineitä. Mutta samalla kuplan seinät tuntuvat koko ajan vahvistuvan ja Kinelle tulee omituinen olo pahaenteisestä nukesta, joka on kasvanut kokoa muun kuplan mukana. Voiko vapaudesta tulla yksinäinen vankila?

Pettersen punoo omaleimaisella tavalla yhteen sekä kauhun että satumaisen valtafantasioinnin piirteitä. Romaanin lopussa on tosin vähän opettavaisempia sävyjä, joita ei onneksi vedetä rautalangasta vaan ne jäävät hienovaraisemmin rivien väliin. Korpinkehien suuruuteen tämä pieni tarina ei yllä, mutta ei se siihen pyrikään.

Helmet lukuhaaste 2018: 32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s