Lastenkirja nuoruuden rajalla: Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba

img_20180808_1642483513393721271068894.jpg
Riikka Ala-Harja: Kahden perheen Ebba. Otava, 2018.

Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba sai vuosi sitten erittäin hyvän vastaanoton ja pääsi myös Finlandia Junior-ehdokkaaksi. Teos käsitteli lyyrisen kauniilla lapsinäkökulmalla eroperheen elämään kahden valtion välillä. Jatko-osa Kahden perheen Ebba keskittyy nimestään huolimatta ainoastaan sivuaiheena eroperheiden elämään ja on ollut mediassa esillä keskeisen tabuaiheensa takia. Kirjassa nimittäin käsitellään lastenkirjaksi poikkeuksellisen suoraan ja lempeän avoimella tavalla ensimmäisten kuukautisten alkamista jo alakouluiässä.

Edeltäjänsä tavoin Kahden perheen Ebba on kirjoitettu puhekielisesti, raikkaalla, mutta samalla runollisella tavalla, joka kuitenkin mutkattomasti sukeltaa lapsen pään sisään. Siinä missä Kahden maan Ebbassa jännitettiin lentämistä ja nelosluokan tansseja, nyt Ebba on jo viidesluokkalainen ja lähestyy teini-ikää. Tärkeää on, ettei näytä lapselliselta tai nololta ja tubettajat ja laulajat ovat hienointa mitä on. Ebban fanittamat tubettajat ja bändit tosin jätetään mainitsematta nimeltä, varmasti romaanin ikääntymisen estämiseksi, mutta ratkaisu silti hieman rikkoo illuusiota autenttisesta viidesluokkalaisen sielunelämästä.

Upeinta Ebba-kirjoissa on se herkkävireisyys, jolla Ala-Harja ymmärtää alakoululaisen tunnemaailmaa. Kun kaverit salaa keskenään pitävät juhlat se viiltää syvältä, kahden perheen välillä solmitaan siltoja mutta myös taistellaan mustasukkaisina huomiosta, itsetietoisuus alkaa kasvaa ja murrosiän ensimmäinen aalto lähestyä. Erityisen hyvin Kahden perheen Ebba käsittelee juuri Ebban kuukautisten alkamista, informatiivisen aidolla tavalla sotkuja ja alkujärkytystä, mutta myös sitä, miten lämminhenkisesti äiti ja isän uusi vaimo Ebbaa opastavat. Ebbaa nolottaa, mutta toisaalta Ebba näkee myös ihailemansa räppärin ostavan avoimesti siteitä ruokakaupasta.

Ala-Harja varmasti siirtyy seuraavaksi Ebban elämässä uusien teemojen käsittelyyn, mutta yhtä kaikki Kahden perheen Ebba on tärkeä avaus kuukautisia koskevan tabun rikkomisessa. Sekä yhteiskunnassa että kirjallisuudessa aihe on vaiettu, ja vaikka sitä jonkin verran käsitellään nuortenkirjallisuudessa (kuten myös omassa uusimmassa kirjassani Veden vallassa) lastenkirjallisuudessa kuukautiset yleensä mielletään sellaiseksi aikuisempien asiaksi, jota ei nosteta esiin. Koulussa aihe tulee esiin kuitenkin jo alakoulun lopulla ja joillakin lapsilla kuukautiset alkavat vielä varhemmin. Soisin, että mahdollisimman moni heistä olisi silloin löytänyt tämän kirjan.

Helmet lukuhaaste 2018: 47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s