Sooloilua Hanin kanssa: Carrie Fisherin The Princess Diarist

img_20180712_0924475810698446164022349.jpg
Carrie Fisher: The Princess Diarist. Bantam Press, 2016.

Carrie Fisherin kuolema ja uudet Star Wars -elokuvat ovat molemmat saaneet ihmisiä kiinnostumaan Fisherin viimeiseksi jääneestä kirjasta The Princess Diarist. Elämäkerrallisena pohjana ovat Fisherin ensimmäisen Star Warsin kuvausaikaan pitämät päiväkirjat, joista tosin on vain joitakin sivuja suoraan mukana. Tärkeässä osassa on Fisherin salasuhde Harrison Fordiin.

Pidän Star Warsista ja etenkin lapsena Leia oli minulle tärkeä hahmo: toiminnallinen prinsessa, joka sanoi miehille suorat sanat. Leia kuuluu edelleen suosikkihahmoihin ja tietysti näyttelijä Carrie Fisherin tausta musikaalinäyttelijä Debbie Reynoldsin tyttärenä kiinnosti musikaalifanina myös. Myös Fisher itse on vaikuttanut voimakkaalta persoonallisuudelta. Halusihan hän muistokirjoituksekseen sanat Drowned in moonlight, strangled by her own bra.

The Princess Diarist oli kiinnostava kirja, mutta olin hieman pettynyt siitä, miten vähän siinä lopulta kerrottiin Star Warsin kuvauksista. Fisher tosin kuvaa Leian tavaramerkki-kampauksen syntyä ja roolin saamista, mutta enimmäkseen huomio on kuuluisuudessa ja salasuhteessa Harrison Fordiin. Vaikea väittää, ettei valkokankaan kuuluisan parin tosielämän romanssi herättäisi yhtään uteliaisuutta, mutta kaiken kaikkiaan kulissien takana Fordin ja Fisherin rakkaustarina on enemmän melankolinen monen yön yhden yön juttu. Ei niin, etteivät siihenkin repliikit “I love you” ja vastaus “I know” olisi ihan sopivia.

Fisher kirjoittaa kirpeän itseironisesti ja viiltävästi omasta elämästään, josta löytyy kyllä glamouria mutta sitäkin enemmän ahdistusta ja kyynistä uskoa maailman ja ihmisten tunteiden kylmyyteen. Todellisia tai varsinkaan pysyviä tunteita ei Hollywoodissa voi odottaa, faneille nimikirjoitusten jakamista hän vertaa strippaamiseen rahasta. The Princess Diarist on sisällöllisesti hieman hajanainen, mutta siinä kuuluu Fisherin ääni ja etenkin Star Wars -fanin on sitä vaikea jättää lukematta.

Helmet lukuhaaste 2018: 18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä

Arvio: ***

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s