Vesitettyä Tomua: Philip Pullmanin Vedenpaisumus, Lyran kirjat 1

img_20180712_1353275244128253059904514.jpg
Philip Pullman: Vedenpaisumus. Lyran kirjat 1. Otava, 2018. 

Philip Pullmanin Universumin tomu määritellään lastenkirjallisuudeksi, mutta itse sain siitä enemmän irti aikuisena toisella lukukerralla, kun monimutkaisemmat intertekstuaaliset viitteet Miltonin Kadotettuun paratiisiin, Raamattuun ja antiikin mytologiaan avautuivat. Lapsillekin Pullman tarjoaa kelpo seikkailun, mutta rinnakkaistodellisuuksien suhde uskontoon ja kvanttifysiikkaan tarjoaa isommallekin lukijalle päänvaivaa. Kaikkiaan Lyran ja Willin tarina oli minulle yksi niistä, jotka eivät ole koskaan kadonneet mielestä. Kultaisesta kompanssista tehty elokuva oli hienosta visuaalisesta puolesta huolimatta vesitetty floppi, ja toivon kovasti, että BBC tekee aikomuksensa mukaan sarjasta uuden yrityksen.

Nyt Pullman on palannut takaisin Lyran seikkailujen pariin uudella Lyran kirjat -sarjalla. Ensimmäinen osa Vedenpaisumus korostaa suomennosnimivalinnalla tämänkertaisen tarinan yhteyttä Raamatun vedenpaisumukseen, kun Universumin tomussa taas oli ateistinen uudelleentulkinta syntiinlankeemuksesta. Maailma steampunk-elementteineen ja suloisine sielueläimine daimoneineen on entisensä, mutta valitettavasti jatko-osan tai uuden aloituksen sijaan luvassa on prequel eli esiosa. Pääosassa on Lyran kasvattaja Malcom, joka yksitoistavuotiaana kohtaa Lyra-vauvan ja ottaa hänen suojelemisensa tehtäväkseen. Lyra itse on koko kirjan ajan sylivauva.

Huolimatta kirjan massiivisesta koosta, kyseessä on melko yksinkertainen pelastusseikkailu ja Universumin tomun taustoitus, joka sijoittuu ajallisesti hyvin lyhyeen ajanjaksoon. Kapakoitsijoiden 11-vuotias poika Malcom saa kuulla naapurin nunnaluostariin piilotettavasta vauvasta ja pian alkaa myös lapsen perässä tulla hiippareita, joilla on pahat mielessään. Gyptit ennustavat suurta tulvaa, mutta juuri muut kuin Malcom eivät halua kuunnella. Suurin osa kirjasta keskittyy veneseikkailuun, jossa Malcolm ja ärhäkkä tarjoilijatyttö Alice yrittävät pelastaa Lyra-vauvan häntä tavoittelevien pahisten kynsistä.

Pullman kirjoittaa erinomaisesti kuten aina. Vaikka sisältöä ei ole kovin paljon, sivut lentävät silmien edessä, jännite pitää, toiminta ja hahmot ovat loistavasti kuvattuja ja kirjan rakenne toimii. Silti en voi estää ajatusta, että avaus ei tunnu välttämättömältä. Meidän ei ollut välttämätöntä tietää lisää Lyran vauva-aikana kohtaamista vaaroista tai aletiometrien ja Tomun tutkimuksen historiasta. Ihan mukava niistä on lukea, mutta panokset eivät kohoa yhtä korkeiksi kuin Universumin tomussa ja pakosti myös tiedämme, että hahmot tulevat selviämään kuuluisampaan alkuperäissarjaan saakka. Tämä on kuitenkin vasta Lyran kirjojen ensimmäinen osa, joten ehkäpä tässä vasta pedataan trilogian seuraavia osia.

Helmet lukuhaaste 2018: 3. Kirja aloittaa sarjan

Arvio: ***

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s