Wilde herää henkiin: Artemis Kelosaaren Omenatarha

 

img_20180619_0830486802831741824132523.jpg
Artemis Kelosaari: Omenatarha eli Kertomus huonoista miehistä. Helmivyö, 2017. 

Artemis Kelosaaren Omenatarha eli kertomus huonoista miehistä on kotimaiseksi kirjallisuudeksi harvinaista herkkua: mysteerijuonella höystettyä homoeroottista spekulatiivista fiktiota, joka sijoittuu viktoriaaniseen Englantiin. Charles Dickens kohtaa Oscar Wilden ja Mary Shelleyn. Omenatarha yhdistää samaan aikaan lumoavalla ja henkeäsalpaavan jännittävällä tavalla Dorian Grayn muotokuvan paheellista estetismiä Oliver Twistin yhteiskunnalliseen orpokuvaukseen ja Frankensteinin mystisoituun sähkötekniikkaan.

Otsikon Omenatarha viittaa päähenkilö Apple Cinnamonin pitämään bordelliin. Apple Cinnamon on legendaarinen mieskurtisaani, komea ja korea kuin riikinkukko ja vällyjen välissä hänen huhutaan olevan suorastaan yliluonnollisen hyvä. Apple iskee silmänsä kunnolliseen pankkiiriin poikaan, jota kutsuu Strawberryksi, mutta isä ei tietenkään halua jälkikasvunsa olevan missään tekemisissä niin pahamaineisen miehen kanssa.

Sivussa seurataan myös ankaraan poikakotiin joutuneiden Willin ja Dickin vaiheita. Poikakodissa on tekeillä hyväksikäytön vyyhti, johon liittyy myös vielä kammottavampia kauheuksia. Köyhien poikien ja rikkaan kurtisaanin tiet risteävät odottamattomalla tavalla ja erikoiset ja dekkarimaiset käänteet seuraavat toisiaan. Kelosaari pitää elegantin juonen otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Omenatarha on ylellinen makupala, joka yllättää paatuneemmankin lukijan.

Helmet-lukuhaaste 2018: 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta

Arvio: ****

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s