Nauruterapiaa: Jenny Lawsonin Furiously Happy

 

screenshot_20180615-1239027432927877040809392.jpg
Jenny Lawson: Furiously Happy. MacMillan USA, 2015. 

En mielelläni lue elämäkertoja. Mutta koska Helmet-lukuhaasteeseen kuuluu taitelijaelämäkerta, päätin kokeilla kirjaston e-kirjasovellusta Libbyä ja ensimmäisenä otin kuunteluun Jenny Lawsonin itsensä lukeman äänikirjan Furiously Happy. Alaotsikko on osuvasti: A Funny Book About Horrible Things. Kirja on nimittäin sekä hervottoman hauska, että käsittelee samalla todella vakaviakin aiheita kuten mielenterveysongelmia ja itsetuhoisuutta. Lawsonin musta huumori ja eriskummalliset kertomukset kolahtivat minuun heti ja kovaa kolahtivatkin.

Lawson on kirjailija ja äiti ja kärsii sekä unettomuudesta, masennuksesta ja hänellä on muuta muutakin diagnoosia. Hänen kirjoitustyylinsä on brutaalin rehellinen ja samalla koominen. Mielenkiintoisempaa tyyppiä saa hakea kultakalojen ja kenguruiden kanssa. Lawson omistaa muun muassa kaksi virnistävää täytettyä pesukarhua (joilla hänen kissansa tykkäävät ratsastaa rodeota ja joilla hän säikyttelee miehensä kollegoita kesken työvideopuhelun). Hän myös pyytää ystäväänsä matkustamaan kanssaan Australiaan paijaamaan koaloita pukeutuneena koaloiksi.

Vaikka Lawsonin tyyli on hersyvän humoristinen ja hän ryhtyy usein epätavallisiin hankkeisiin, hänen kokemuksensa ja tunteensa ovat myös hyvin koskettavia ja samaistuttavia. Samaistuin etenkin siihen kertaan, kun Lawson pankissa meni lattialle makaamaan sikiöasennossa ja huutamaan, ettei halua olla aikuinen. Sen lisäksi että Furiously Happy on erikoisuudessaan kiehtova kirja, se tuo myös lohtua. Miten voi synkkien ongelmien keskellä asua niin paljon raivokasta elämäniloa, joka purkautuu kirjan jokaiselle sivulle. Ja se ilo on välillä ilkeän vääristynyttä niin kuin auton alle jääneellä ja sitten täytetyllä pesukarhulla, välillä mukaan tulevat surullisemmat sävyt, mutta silti kirja tuo lukijalle kiroilemallakin valoa.

Jenny Lawson lukee itse erittäin eläväisesti kirjansa, mikä tuo ehkä elämäkerralliseen tekstiin vielä enemmän eloa. Ainoana miinuksena äänikirjassa on se, että siinä ei pääse nauttimaan valokuvista, joita kirjan sivuilla ilmeisesti on muutamia ja joita lukija välillä kuvailee.

Helmet-lukuhaaste 2018: 20. Taiteilijaelämäkerta

Arvio: ****1/2

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s