Söpöjä vampyyreja ja ultraviolettivaloa: Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin?

IMG_20180604_124242.jpg
Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? SKS, 2015. 

Yliopisto-opinnot tappoivat tehokkaasti haluni lukea vapaa-ajalla tietokirjallisuutta hyvin pitkäksi aikaa, ja jos nykyään tietokirjallisuutta luen, se on usein kirjallisuuden ja fantasian aihepiireistä. Helmet-lukuhaasteeseen kuitenkin oli pakko löytää palkittu tietokirja, joten kaivoin käsiini Helena Telkänrannan Lauri Jäntin palkinnon voittaneen kirjan Millaista on olla eläin? Kirja oli herättänyt mielenkiintoni jo pari vuotta sitten ilmestyessään, koska eläinten kokemusmaailma kiehtoo minua.

Telkänranta kuvaa kiinnostavasti eläinten aisteja ja tunteita ja esittää vähän väliä tuekseen esimerkkitapauksia yksittäisistä tutkimuksista ja niiden tuloksista. Erityisesti heti kirjan alussa esiin tulevat tiedot lintujen ja kalojen ultraviolettikuvioista ja ihmisistä poikkeavasta näkökyvystä herättivät heti kahlaamaan pidemmälle, vaikka välillä tutkimusluettelot yhteen pötköön luettuina puuduttivatkin. Sävy on asiallinen ja tutkimustuloksiin nojaava, mutta samalla välillä myös söpöstellään. Suosikkikohtani oli ehdottomasti kuvaus vampyyrilepakoiden epäitsekkyydestä ja yhteisöllisyydestä.

Millaista on olla eläin? käsittelee ilahduttavan laajaa eläinskaalaa. Tuttujen lemmikkikissojen- ja koirien kyvyistä ja käytöksestä opitaan uusia tutkimustuloksia, mutta samoin mukana on faktaa eläinmaailman älyköistä (delfiinit, varislinnut, apinat) että vähän tutkituista kaloista ja sammakkoeläimistä. Tietenkään kaikesta ei ehditä saada kuin pintaraapaisu, ja jatko-osa lieneekin jo tekeillä. Kalakasvissyöjänä ja eläinten ystävänä vaikeinta minulle oli oppia, että kalat ovat paljon tunteikkaampia olentoja, kuin mitä olen kuvitellut.

Helmet lukuhaaste 2018: 45. Palkittu tietokirja

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s