Peliä parhaimmillaan: Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Sensored Reality, Beta

IMG_20180528_164231.jpg
Anders Vacklin ja Aki Parhamaa: Sensored Reality, Beta. Tammi, 2018.

Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan uusi dystopiasarja Sensored Reality starttaa vauhdikkaasti nuortenkirjalla Beta. Pääosassa ovat tietokonepelit ja vauhdikas ninjataistelu. Miljöönä on 2100-luvun Helsinki, josta suurin osa on veden vallassa ja tietokonepelien asema kulttuurissa ja yhteiskunnassa on kasvanut leimaavaksi piirteeksi. Seikkailut virtuaalitodellisuudessa ja trillerimäiset käänteet todellisessa maailmassa kietoutuvat toisiinsa tavalla, joka tuo vahvasti mieleen Ready Player Onen.

Pelaajanörtit tuppaavat nuortenkirjallisuudessa olemaan poikia, kuten myös Aleksi Delikourasin Nörteissä ja omassa Kiven sisässä -kirjassani. Vacklin ja Parhamaa ottavat kuitenkin pirteästi päähenkilökseen osittain japanilaisen tytön Bugin, ja muutenkin naisten tärkeää asemaa peliteollisuudessa korostetaan. Tämä on nannaa jokaiselle Gamergaten haavoittamalle nörttitytölle. Betan haltioituneesti kuvaamat fiktiiviset pelit ja virtuaalimaailmat vetävät puoleensa, vaikka välillä muistelut 2100-luvun kannalta kivikautisista kasaripeleistä hämmentävät.

Päähenkilö Bug muuttaa isän kuoleman jälkeen pelifirmaa johtavan äitinsä kanssa Japanista Suomeen. Koulun sijaan Bugia kiinnostaisi vain pelata ja siksi hän on innoissaan, kun pääsee beta-testaajaksi aivan uuteen peliin, joka käyttää mullistavaa virtuaalitodellisuus-tekniikkaa. Ninjapelin taistelukoulutuksessa hän pääsee opettelemaan taitoja, joilla päihittää koulukiusaajansa. Mutta samaan aikaan on todellisessa maailmassa jotakin hämärää tekeillä.

Betan juoni rullaa kuin pikakaistalla ja vielä kirjan päätyttyäkin lukija jää koukussa odottamaan seuraavaa. Dialogi tuntuu välillä siltä, että toimisi paremmin englanniksi. Olisin kaivannut myös sitä, että informaatio kiehtovasti pelien ja aaltojen valtaamasta Helsingistä olisi syötetty lukijalle luontevammin. Parasta olivat henkeäsalpaava toimintakuvaus sekä herkullisen yksityiskohtainen tulevaisuuden maailma, joilla olisi selvästi myös kansainvälistä potentiaalia.

Helmet lukuhaaste 2018: 44. Kirja liittyy johonkin peliin

YA-lukuhaaste: Julkaistu vuonna 2018

Arvio: ***1/2

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s