Ajan taikaa Budapestissä: Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat

IMG_20180411_090406.jpg
Saara Henriksson: Syyskuun jumalat. Into, 2017.

Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat on lumoavan kauniisti kirjoitettu ja kerronnaltaan liplatellen soljuva romaani ajan filosofiasta, Budapestin historiasta sekä remontista. Syyskuun jumalat kiehtoo ja ihastuttaa, mutta tietämättömyyteni Unkarista ja Unkarin historiasta hieman haittasivat ymmärtämästä kaikkia hienouksia. Romaani edustaa pohdiskelevaa maagista realismia. Mitä jos kaikki olisikin mennyt toisin, emmekä me edes huomaisi mitään?

Syyskuun jumalien pääosassa on amerikkalainen Paul, joka muuttaa sukunsa juurille Budapestiin ja alkaa remontoida muinoin isoäidilleen kuulunutta taloa. Budapestin vieraus ei muutu tutuksi ja kotoisaksi, vaan kadut tuntuvat vaihtavan nimeä, kaupungin historian yksityiskohdat muuttuvan ja Paulin olo käy yhä vainoharhaisemmaksi. Sitten salaperäinen ryhmittymä nimeltä Syyskuun jumalat kutsuu Paulin iltamiinsa.

Lyyriseen kerrontaan ja viisaaseen yhteiskunnalliseen pohdiskeluun yhdistyy pilkehtivää huumoria: historia muuttaa Paulin ympärillä muotoaan, mutta remontin ikuinen keskeneräisyys pysyy sentään muuttumattomana pilarina kuohuvassa maailmassa. Henriksson kuvaa ovelasti sitä, miten poliittisten liikkeiden nousut ja laskut värittävät kuvaamme muka muuttumattomasta historiasta. Budapest ei kuitenkaan ole kirjassa vain salaperäinen symboli, vaan tulee hajuineen ja äänineen silti iholle.

                                                                                     

Helmet-lukuhaaste 2018: 35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s