Sisällissota tehtaantyttöjen silmin: Laura Lähteenmäen Yksi kevät

IMG_20180504_141542.jpg
Laura Lähteenmäki: Yksi kevät. WSOY, 2018.

Laura Lähteenmäen Yksi kevät on yksi monista Suomen sisällissodan muistovuonna julkaistuista kirjoista, jotka tarjoavat uutta näkökulmaa vuoden 1918 tapahtumiin. Poikkeuksellista Yhdessä keväässä on se, että kyseessä on nuortenkirja ja tällä kertaa ääneen pääsevät punaisten joukkoihin päätyvät teinitytöt. Työläistyttöjen tarinat ja syyt solmia hihaansa punainen nauha ovat erilaisia, mutta Lähteenmäki tuo tapahtumat ja kokemukset tunnelmallisella kielellään mahdollisimman lähelle nykylukijaa.

Keskiössä on viisi tyttöä ja kertojanrooli on jaettu hieman epätasaisesti tyttöjen kesken. Eniten äänessä on Aada, joka politiikkaa enemmän on kiinnostunut romantiikasta ja päätyy punaisten joukkoon sairaanhoitajaksi lähinnä palkkion ja ystäviensä houkuttamana. Linda on joukosta kiihkomielisin, se joka tahtoisi johtaa ja tarttua aseisiin. Lindan perää pitää ja salaisuuksia säilyttää hänen syrjäänvetäytyvämpi siskonsa Katri. Elämää ja huumoria joukkoon tuo hetken aikaa Jenny ja parempaa sukua oleva Bea taas on kiinnostunein pohtimaan yhteiskunnallisia epäoikeudenmukaisuuksia.

Lähteenmäki pohtii sisällissotaa kaikkia osapuolia ymmärtävästä näkökulmasta ja tuo esiin, miten vastapuoli leimaa kouluttamattomista sairaanhoitajatytöistä paholaisia, vaikka he eivät edes pääse juuri aseita käyttämään. Humaani tarkastelu ja upea, kohtaloihin mukaansa imaiseva kuvaus ovat ehdottomasti Yhden kevään vahvuuksia. Sisällissodan pahin synkkyys ja raakuudet pysyttelevät kuitenkin sivuilta poissa, eikä Lähteenmäki koske yhtä rankkoihin kysymyksiin kuin Westön Missä kuljimme kerran tai Linnan Täällä Pohjan tähden alla.

 

Helmet-lukuhaaste 2018: 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan

YA-lukuhaaste: Kirja ei kuulu sarjaan

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s