Toiveikkaasti teiniongelmista: Cara Delevingnen Mirror, mirror

IMG_20180514_210622_01.jpg
Cara Delevingne: Mirror, mirror. WSOY, 2018. 

Nuori huippumalli ja näyttelijä Cara Delevingne on kirjoittanut yhdessä Rowan Colemanin kanssa uuden teinien selviytymistarinan Mirror, mirror. Pääosassa on otsikolle nimensä antanut nelihenkinen bändi, jonka yksi jäsenistä on kadonnut selittämättä. Kun Naomi löydetään joesta heikossa kunnossa ja joutuu koomassa sairaalaan, bänditoverit yrittävät sekä selvitä omien ongelmiensa kanssa että selvittää, mitä Naomille oikein tapahtui.

Keskeisin päähenkilö Red ja hänen jäljelle jääneet bändikaverinsa Rose ja Leo painiskelevat kaikki oman identiteettinsä ja rikkinäisten kotitaustojensa kanssa. Bändi näytti hetkeksi tuoneen kaikki yhteen, Mirror Mirror oli jo matkalla kohti menestystä, kun Naomin katoaminen ja kotiongelmat saavat kaikki nuoret luisumaan takaisin elämän alamäkeä. Redin parhaan ystävän Naomin ollessa koomassa hän tutustaa paremmin Naomin hakkeri-siskoon, josta tulee hänelle korvaamaton apu.

Ongelmia ja karuja kohtaloita on kasaantunut bändin menestyksen tielle. Leon veli on palaamassa vankilasta ja yrittää saada pikkuveljeä kanssaan rikolliselle tielle. Rosella on sekä välit perheeseen että rakkauselämä levottomassa tilassa. Redin isä on jatkuvasti naisissa ja äiti kännissä, ja lisäksi Red etsii seksuaalista identiteettiään. Kaiken kukkuraksi bändin sisällä muhii jäsenten välisiä salaisia ihastuksia. Eikä ole tietoa, herääkö paras biisintekijä Naomi koskaan koomasta.

Mirror, mirror käsittelee rankkoja aiheita, mutta silti toiveikkaalla nuotilla. Ratkaisuja löytyy epärealistisen helposti, mutta toisaalta tuntuu hyvältä saada välillä synkkiin aiheisiin keskittyviä nuortenkirjoja toivon sanomalla. Alkoholismi, seksuaalinen hyväksikäyttö, syömishäiriöt, huumeet, rikollisuus: Mirror, mirrorissa on koko synkkä paletti. Somen ja oman häilyvän identiteetin etsimisen korostuminen tekevät kuitenkin Mirror, mirrorista ysärin ongelmakeskeisiä nuortenkirjoja modernimman tapauksen.

Helmet-lukuhaaste 2018: 33. Selviytymistarina

YA-lukuhaaste: Kirjailija, jota et ole lukenut aiemmin

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s