Kiltimpää kauhua kakkosluokkalaisille: Mats Strandbergin Yön hirviö

30831067_10156330966194839_1100607746_n
Mats Strandber: Yön hirviö. Viisas Elämä, 2017. Kuvassa poseeraa kääpiösnautseri Luna. 

Mats Strandberg on tunnetumpi nuorten kauhufantasiasta, mutta uutuus Yön hirviö asettuu tukevasti alakoulun ensimmäisten luokkien houkuttelevaksi karmistuskirjaksi: se on riittävän jännittävä temmatakseen mukaansa, mutta pysyttelee silti sympaattisen pehmolla puolella, joka ei vie herkemmältä lapselta yöunia. Suuri teksti ja yönsävyiset mutta silti hellyttävät kuvat tukevat heikompaakin lukijaa lukemaan tämän ensikauhukirjan itse, tai kurkkimaan kuvia iltasatuhetkessä turvallisesti vanhemman selän takaa.

Yön hirviö on kevyemmän sarjan ihmissusitarina, joka herättää kiinnostuksen jo ensimmäisessä lauseessa. Frankia puree naapurin sekarotuinen pikkukoira Uffe, ja ihmissuden sijaan Frank kokee muodonmuutoksen ihmiskoiraksi. Uffen tavoin Frankin ihmiskoiramuoto ei halua ihmisistä muuta kuin rapsutuksia, mutta kulmakunta joutuu salaperäisestä pedosta kauhun valtaan. Ihmiskoiran hurjuuden sijaan jännitys syntyy siitä, pystyykö Frank piilottelemaan lynkkausmielialan valtaamilta ihmisiltä.

Strandberg käsittelee ikäkaudelle sopivasti erilaisuuden herättämiä ennakkoluuloja ja pelkoja. Suurin arvo Yön hirviöllä on kuitenkin vinkkarin kannalta nimenomaan lasten kauhukirjana. Lasten kauhukirjallisuudella on kova kysyntä, mutta vuosiin sitä ei ole juuri julkaistu. Onneksi nyt uutuuksia näyttää taas tulevan. Mikä parempi tapa saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta kuin tarjota ihania pelon väristyksiä, jotka kuitenkaan eivät hirvitä liikaa vaan juuri sopivasti.

Helmet-lukuhaaste 2018: 40. Kirjassa on lemmikkieläin

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s