Ajatustenlukija ahtaalla: Anna Hallavan Valpuri Vaahteran maaginen korva

IMG_20180220_145804.jpg
Anna Hallava: Valpuri Vaahteran maaginen korva. WSOY, 2017. 

Anna Hallavan Sammakkoprinsessa ja Operaatio Huulituli olivat jotain ennennäkemätöntä synkistelevässä kotimaisessa fantasiakentässä: höyhenenkeveää ja hattaranmakeaa keijufantasiaa täynnä naurua ja suudelmia. Olin aivan hurmaantunut ja kun kuulin, että Hallavalta on tulossa uusi kirja Valpuri Vaahteran maaginen korva, en malttanut odottaa.

Valpuri Vaahteran maaginen korvassa perusasetelma on niin hulvaton ja vinksahtanut kuin olla ja voi: Valpuri on tavallinen tyttö, jonka äiti sattuu olemaan kehno noita, veli balettitanssija ja isä viikatemies, joka kirjoittaa sivutyönään imeliä harlekiineja. Taloudessa asuu kaiken kukkuraksi myös pullonhenki, joka toiveiden toteuttamisen sijasta vaatii kaikkia tekemään itselleen kakkuja.

Kirjan juoni lähtee liikkeelle, kun Valpuri yrittää poistaa finniään äitinsä taikalitkulla ja sivuvaikutuksena alkaa kuulla miespuolisten henkilöiden ajatukset. Etenkin Valpuri on koulussa kiinnostunut kuuntelemaan ah niin ihanan ja syvällisen Kasperin ajatuksia. Kyky saattaa Valpurin korviin myös kipeämpi salaisuuksia, eikä Valpuri oikein tiedä, miten voisi auttaa.

Valpuri Vaahteran maaginen korva on täynnä Hallavan hersyvää huumoria ja loistavia oivalluksia. Suloiseen höttöön sekoittuu tällä kertaa vakavia anoreksian ja transnuorten kokeman kiusaamisen ja henkisen pahoinvoinnin kysymyksiä. Hallava on hyvällä asialla, mutta jotenkin heittelehtiminen kepeän ja vakavan välillä tuntuu olevan epätasapainossa ja aiheet niin vakavia, että vaatisivat syvempää luotausta.

Nautin Valpuri Vaahteran maagisen korvan lukemisesta suunnattomasti, mutta olin vähän pettynyt siihen, että näin herkullinen maailma ja kaikki sen tarjoamat mahdollisuudet jäävät taakse. Jatko-osaa kun ei näytä olevan tulossa. Samoin Sammakkoprinsessankin kohdalla olisin kaivannut vielä lisää. No, ainakin odotettavissa on taas jotakin yllättävää.

YA-lukuhaaste: Suomalainen kirjailija

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s