Eeppisen fantasian loppusoitto: J.S. Meresmaan Mifongin lunastama

IMG_20180104_090837.jpg
J.S. Meresmaa: Mifongin lunastama (Mifonki-sarja 6). Myllylahti, 2017. 

J.S. Meresmaan Mifonki-sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2012 ja nyt sarja on edennyt kuudenteen eli päätösosaansa. Välissä näytti pahalta, kun Karisto lopetti sarjan kesken, mutta onneksi Myllylahti julkaisi sarjan viimeiset osat. Mifonkien maailma on enimmäkseen keskiaikainen (muutamien kansojen modernimpia piirteitä lukuun ottamatta) hovijuonittelujen ja kuninkaallisten valtakunta, mutta sitä maustavat mystiikka sekä lohikäärmemäiset mifongit. Vanhanajan kunnon seikkailuromaanien henki puhkeaa niissä eloon ja yhdistyy avarakatseiseen näkövinkkeliin.

Olen opiskellut yleistä kirjallisuutta ja harrastin luonnollisesti opiskeluajat enemmän ulkomaista fantasiaa. Meresmaan Mifongin perintö oli ensimmäisiä kirjoja, jotka avasivat minulle mahdollisuuden, että kyllä Suomessakin voi kirjoittaa eeppistä toisen maailman fantasiaa, vieläpä viihdyttävän seikkailullisella otteella. Romantiikka ja jännitys imaisivat minut heti mukaansa ja olen seuraillut Ardisin ja Danten vaiheita nyt kuuden kirjan ja yli viiden vuoden verran.

Mifongin lunastamassa pääjuoni on Ardisin kadonneen tyttären Fewrynnin etsintä, mutta lukijana minua enemmän ravistelivat edellisten kirjojen aiheuttamat raastavat ihmissuhdesolmut niin ystävien, sukulaisten kuin rakastavaistenkin välillä. Kerronta hyppii monella mantereella ja usean henkilöhahmon välillä, mutta ei tunnu silti harhautuvan sivupoluille.

Mifongin lunastaman luettuani ensimmäinen reaktio oli järkytys: nytkö se jo on loppu? Enkö olisi voinut vielä saada tietää enemmän, lukea vielä lisää henkilöhahmojen seuraavista vaiheista? Ei kai Mifonkien aikakausi voinut vielä päättyä?

Helmet-lukuhaaste 2018 : 7. Kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s