Suloinen satufantasia: Emma ja Arja Puikkosen Äänihäkki

IMG_20180122_095406.jpg
Arja ja Emma Puikkonen: Äänihäkki. Otava, 2017.

Arja ja Emma Puikkosen Topelius-palkintoehdokkaaksi kivunnut Äänihäkki on lumoavan kauniisti kirjoitettua satufantasiaa, jonka tunnelmallinen tyyli tuo mieleen lapsuudensuosikkini, Somersalon Mestaritontun seikkailut. Puikkosten romaanin kivijalkana on vanha satu tytöstä, jonka veljet muutettiin joutseniksi, mutta alkuperäinen satu saa taustakseen uutta syvyyttä ja kokonaisen maailmanselityksen.

Äänihäkin päähenkilö on vanhempiensa salaisen surun keskellä kasvanut Uku. Haidakun maailmassa ainoastaan siipijalkaiset postipojat saavat liikkua kylästä toiseen, muuten kylät elävät omina saarekkeinaan ja kyräilevät ennakkoluuloisesti toisiaan. Hallitsijoiksi valitaan aina seitsemän lasta: ennustetut seitsemän sisarusta, yksi tyttö ja kuusi poikaa. Kun Uku saa tietää, että hänellä on kuusi kadonnutta veljeä, hän uhmaa lakia ja lähtee etsintäretkelle.

Satumaisuutensa takia Äänihäkki ei ole tarinaltaan mitenkään mullistava ja henkilöhahmot jäävät ohuiksi. Juoni- ja henkilöhahmovetoisena lukijana lasken tämän takia henkilökohtaisen lukukokemukseni tähditystä. Puikkosten vahvuus on viehättävässä, elävässä kielessä ja tunnelmassa, joka on kuin surumielistä musiikkia, joutsenen haikea huuto havisevassa metsässä. Vaikka Äänihäkki on määritelty nuortenromaaniksi, se sopii teinejä paljon paremmin aikuisen käteen tai äänenluettavaksi lapsille.

Helmet-lukuhaaste 2018: 46. Kirjan nimessä on vain yksi sana

Arvio: ***1/2

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s