Tämä novelli sisältää pähkinää: Elina Kilkun Onks tää normaalii? ja muita tarinoita

IMG_20180117_152534.jpg
Elina Kilkku: Onks tää normaalii? ja muita tarinoita. Nordbooks, 2016. 

Novellikokoelmat ovat yleensä vähän samanlaisia kuin musiikkialbumit: joukossa on pari hittiä ja sitten sitä unohdettavampaa täytemusiikkia. Näin on myös teatterimaailmassa kunniaa niittäneen Elina Kilkun Onks tää normaalii? ja muita tarinoita nuorten novellikokoelman laita, mutta varsin lupaavaa ja terävää tavaraa kokoelma sisältää. Kouluun ja teini-ikään keskittyvä aihevalikoima olisi voinut olla laajempi ja muutamassa kohtaa oli vähän yliyrittämisen makua, mutta parhaat tekstikohdat olivat niin mainioita, että oli pakko etsiä joku, jolle lukea ne ääneen.

Jo ensimmäisen sivun loistava varoitusteksti kolahti kovaa: ”Tämä kirja sisältää novelleja, jotka saattavat olla haitallisia. Tämän kirjan lukeminen voi aiheuttaa vakavia vaurioita. Kirjojen lukeminen aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, älä aloita. Kaikki kirjojen lukijat kuolevat sitten joskus. – – Kirja ei kestä konepesua eikä sovellu ihmisravinnoksi. – – Tämän kirjan lukeminen julkisessa tilassa on julkista lukemista. – – Lisäksi kirja saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää.” (s.5).

Kilkku käsittelee satiirisesti monia yhteiskunnallisia aiheita, erityisesti sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai taloudellisesta eriarvoisuudesta johtuvia epäoikeudenmukaisuuksia. Aikuisten maailma näyttäytyy rumana ja ahdasmielisenä, eivätkä koulun sosiaalisten normien kanssa painivat teinit ole sen autuaammassa asemassa. Hirnuntaa aiheuttivat erityisesti novellin Asennearpajaiset kovisjengiläiset, joiden nimet ovat Jyrä, Mäski, Henkariabortti, Kuolema ja Pasi.

Miinusta Onks tää normaalii? saa epäonnistuneesta kansikuvasta, mutta sen sijaan runsaasti plussaa novellien kätevän napakasta koosta. Tarinat ovat juuri sopivan raflaavia ja lyhyitä luettavaksi vaikka ääneen luokassa. Suosittelen erityisesti äidinkielenopettajia ja muita nuorten kanssa työskenteleviä katsastamaan tämän kokoelman.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2018: 25. Novellikokoelma

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s