Skottikomistuksia ja merirosvoromantiikkaa: Diana Gabaldonin Matkantekijä

IMG_20180115_090949.jpg
Diana Gabaldon: Matkantekijä (Matkantekijä 3). Gummerus, 2005.

Olen seurannut suunnilleen samaa matkaa sekä Diana Gabaldonin Matkantekijä-kirjasarjaa että siitä tehtyä tv-sarjaa Outlander. Toisen kirjan ja tuotantokauden kohdalla käännyin pitämään tv-sarjaa kirjaa parempana. Kolmannen kirjan (joka on hämäävästi suomenkieliseltä nimeltään myös Matkantekijä) ja kolmannen tuotantokauden kohdalla tuntemukseni eivät ole yhtä selkeät. Kirja ja tv-sarja vastasivat hyvin uskollisesti toisiaan, vaikka muutamia sivupolkuja ja hahmoja olikin tv-versiosta karsittu ja pääjuonta terävöitetty. Sekä kirjassa että tv-sarjassa oli paremmat hetkensä, mutta kokonaisjuoni on molemmissa selvästi edellisiä osia hatarampi.

Matkantekijä-sarja keskittyy 1900-luvulta aikamatkustavan lääkärin Clairen ja 1700-luvun skottikomistuksen Jaimen väliseen intohimoiseen rakkaustarinaan. Eniten niitä voisi kuvailla historiallisiksi romanttisiksi viihderomaaneiksi. Vaikka kolmannessa osassa Gabaldon tekee pilaa harlekiineista, kolme ensimmäistä kirjaa käyttävät kaikki miljöönään jotain harlekiineista tuttua ympäristöä: ensimmäisessä osassa tapahtumapaikkana ovat ylämaan jylhät skottilinnat, kakkosessa Versailles´n juonitteleva hovi, kolmannessa taas ammennetaan merirosvoromantiikasta.

Merellä ja laivoilla on Matkantekijä –kirjassa suuri rooli. Edellisen osan lopussa omaan aikaansa palannut Claire oli saanut tietää, ettei Jaime ehkä sittenkään kuollut Cullodenin taistelussa. Claire palaa takaisin menneisyyteen ja kohtaa jälleen rakastettunsa, mutta Jamie on vuosien aikana ehtinyt kerätä uusia vaarallisia salaisuuksia. Pariskunta joutuu lähtemään meriseikkailuun pelastaakseen Jaimen siepatun sisarenpojan ja alkaa tapahtumarikas purjehdus kohti Jamaikaa.

Kolmas osa kärsii epäkoherenttiudesta ja loppuhuipennusta olisi saanut pohjustaa huomattavasti aiemmin, mutta väristyksiä, sekä jännityksen että niitä suloisempia, on mukavasti tarjolla. Sekä kirjan että tv-sarjan tietyt kohdat aiheuttavat irvistyksiä, jos päästää sisäisen feministinsä esiin, mutta kelpo viihdettä Gabaldon kyllä tarjoaa enkä aio jättää välistä seuraavaa tv-sarjan tuotantokautta tai neljännen kirjan lukemista. Lopun perusteella arvelisin, että ensi kerralla on luvassa villin lännen meininkiä saluunoineen ja kaksintaisteluineen.

Helmet-lukuhaaste 2018: 23. Kirjassa on mukana meri

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s