Väristyksiä varhaisnuorille: Viveca ja Camilla Stenin Synkät vedet 1, Syvyyksissä

IMG_20180112_090859.jpg
Camilla ja Viveca Sten: Synkät vedet 1, Syvyyksissä. Otava, 2017.

Viveca Sten tunnetaan aikuisten dekkarikirjailijana, mutta hän on nyt ryhtynyt tyttärensä Camillan kanssa kirjoittamaan myös nuorille. Synkät vedet on hyytävän jännittävää varhaisnuorten fantasiaa, johon isommatkin lukijat voivat uppoutua. Kirjailijaduon vahvuus on piinaavan jännityksen luominen ja aisteihin tunkeutuva saaristoelämän kuvaus. Itse fantasiajuoni on perinteinen ja tuntuu, että hahmoille törmäys yliluonnolliseen on epärealistisen helposti hyväksyttävissä.

Syvyyksissä kertoo kaksitoistavuotiaasta Tuvasta, jota pidetään omituisena, eikä hän sen vuoksi ole saanut kavereita pienessä saaristokoulussaan. Saarelaisten elämä on ankaraa ja luonnonvoimien karaisemaa, piirit ovat pienet ja joka paikkaan on kuljettava veneellä. Kun kesken suunnistuksen yksi Tuvan luokkatovereista katoaa, poliisi alkaa tutkia tapausta. Tuva ja luokan uusi poika Rasmus olivat kuitenkin paikalla ja tietävät, että sumusta tuli jotakin uhkaavaa ja yliluonnollista.

Parhaimmillaan Syvyyksissä on hengästyttävän tiivistunnelmainen fantasiajännäri, jonka alkupuoli tuo vahvasti mieleen Stranger Thingsin. Pimeys, sumu, epätietoisuus siitä, mitä on vastassa, Stenit käyttävät kaikkia näitä elementtejä poikkeuksellisella taidolla. Kiitosta myös siitä, että Synkät vedet ammentaa vähemmän tunnetusta ruotsalaisesta mytologiasta ja mukana on myös erittäin suorasukaisia kannanottoja Itämeren suojelemiseksi.

Helmet lukuhaaste 2018: 42. Kirjan nimessä on adjektiivi

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s