Lauhallista joulua: Veera Salmen Puluboin ja Ponin komerokirja

IMG_20171119_160104.jpg
Veera Salmi: Puluboin ja Ponin komerokirja. Otava, 2017. 

Veera Salmen Puluboi ja Poni ovat nopeasti laukanneet kotimaisen lastenkirjallisuuden kärkikaartiin. Elokuvakin on jo tekeillä ja kasvattaa suosiota varmasti entisestään. Poniksi itsensä mieltävän pikkutytön ja mainostelevan, ärrää karttavan pulun tarina saa jatkoa Puluboin ja Ponin komerokirjassa, joka on täysiverinen joulukirja. Kannet ovat punaiset, puuhat jouluiset ja juoni riittävän jännittävä alakoulun alkupuoliskolle.

Ponin joulu ei näytä valoisalta: vanhemmat ovat lähteneet rakkauslomalle, mummo haluaa pilata perinteisen joulun raahaamalla kodittomien joulujuhlaan ja vielä paras kaveri Miisu on muuttamassa. Poni päättää kapinoida ja muuttaa Puluboin kanssa vinttikomeroon. Mutta sitten nurkissa hiipparoi punalakkinen muukalainen ja saattaa ilmassa leijuskella myös hiukan joulun taikaa.

Erityisesti minua ihastuttivat öisin salassa lentävät perhoskoirat. Vaikka Puluboin ja Ponin komerokirja onkin hyvän mielen joulukertomus, siinä on myös Salmelan tuttua, anarkistista huumoria. Poni purkaa osuvasti tuntojaan aikuisten epäreiluudesta:

”Juuri tuolla tavalla aikuiset toimivat. He määräsivät maailmaa ihan miten sattui. He kyllä saivat juoda myrkyllistä kahvia, mutta lapset eivät saaneet syödä mitään muuta kuin terveellisiä perunoita ja pinaattia. He kyllä saivat prömpröttää kovaäänisillä moottoripyörillä, jotka tupruttivat savua pakoputkista, mutta lasten piti olla hiljaa, lasten piti keskittyä, lapset eivät saaneet röyhtäillä eivätkä sotkea. ”(s.54)

Vaikka siirappiset sanomat joulun hengestä maistuvatkin minulle siinä missä makeat konvehdit, huumori ja sen yhdistyminen salaviisaampaan tarinaan ovat minulle Puluboin ja Ponin paras ominaisuus, samoin leikittelevä kieli. Aivan suosikkini Puluboin ja Ponin tsompikirjan tasolle Komerokirja ei yllä, jo pelkästään siksi, että jouluinen juoni on helposti ennalta-arvattavampi. Vuoden paras kotimainen lasten jouluromaani se silti ehdottomasti on.

Arvio: ***1/2

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s