Joutavia joulurunoja: Antti Holman Kauheimmat joululaulut

IMG_20171208_103222.jpg
Antti Holma: Kauheimmat joululaulut. Otava, 2017. 

Näyttelijä Antti Holman Kauheimmat runot osuivat suoraan nauruhermooni. Räävittömät ja samaan aikaan välillä salaviisaat parodiat Eino Leinon, Edith Södergranin, Kirsi Kunnaksen ja Heli Laaksosen runoista yllättivät ja kommentoivat nykyajan ilmiöitä klassisen runouden tyylikeinoin. Monet runoista oli pakko lukea moneen kertaan ja vielä muillekin ääneen. Heikompiakin oli joukossani, mutta kirkkaimmat tähdet loistivat todella kirkkaasti.

Tätä taustaa vasten Kauheimmat joululaulut oli pettymys. Samat fiktiiviset runoilijat Reino Leino, Sirsi Sunnas, Karin Toisiks-Paraske ja Edith Södermalm jatkavat omilla tyyleillään, tällä kertaa aiheena joulu. Joukkoon on liittynyt uutena Kaarlo Antero Heteromies. Kaikki henki ja sisältö tuntuu kuitenkin olevan poissa, viinalla ja eritteillä läträäminen on mukashokeeraavaa ja väsynyttä. Kokoelman inspiroitunein ja hauskin runo olikin kirjan loppuun sysätty Pipari-Teen räplyriikka joulukonvehdeista.

Tunnustaudun jouluihmiseksi, mutta Kauheimpien joululaulujen ongelma ei minulle ollut joululaulujen tonttu- ja enkelikuvaston yhdistäminen banaaliuksiin. Ongelma oli se, että Kauheimmat joululaulut tuntui rahastuksen takia tehdyltä jatko-osalta, joka oli kirjoitettu vastineeksi imelille joululauluille. Olen itsekin kuunnellut imeliä joululauluja vaikka kuinka, mutta kun niihin väsyy, olen virkistänyt joulukrapulaa kriittisemmillä ja synkemmillä joululauluilla.

Kauheimmat joululaulut on kirjoitettu niin kuin tämä karmeiden joululaulujen genre ei olisi olemassa. Mutta se on, ja monet kotimaiset synkät joululaulut ylittävät sekä syvällisyydessään että raflaavuudessaan Holman kokoelman: on joululauluja hankeen kuolemisesta pullo kourassa, joululauluja kinkun kohtalosta, lasten hyväksikäytöstä ja kännäämisestä; toisaalta joululauluja, joissa lauletaan, että Joosef olisi saanut tunnustaa ja joulu peruuttaa. Kirosanoilla siveltyjäkin joululauluja löytyy koko joukko.

Suosittelen siis, että jollet ole lukenut Kauheimpia runoja lue mieluummin ne ja virittäydy joulun tunnelmaan kuuntelemalla levyn Joulu pulkassa: 20 toisenlaista joululaulua. Voi tietenkin myös olla, että olen lukenut ensimmäisen kirjan liian monta kertaa ja tuoreempia silmiä tämä jaksaa naurattaa.

Arvio: **

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s